O muzică de spa, o ambianță de tihnă și un decor îmbrăcat în tonuri organice de verde ne-a salutat încă de cum am pus deschis ușa clădirii în care se află restaurantul Savart, unde aveam să luăm un prânz ce ne-a purtat prin gusturile bucătăriilor lumii.
Restaurantul se află pe str. George Enescu 2-4, vis-a-vis de Primus și Terminus, și se întinde pe 2 camere spațioase, iar într-una tronează un pian în jurul cărora se organizează evenimente cu muzică live. Abia așteptăm sezonul cald să stăm în grădina restaurantului, ce are inclusiv o terasă suspendată cu bar propriu. Perdelele naturale de plante sunt combinate cu structuri din lemn și un sistem de iluminat ce te duce cu gândul la un garden party elegant.
Experiență gourmet la Savart
Meniul gourmet este gândit de chef Manuela Paraschivescu și mustește de preparate pe care le-a învățat de-a lungul cariei în restaurante din Franța. La întrebarea „ce ne recomandați să încercăm?” răspunsul a fost „preparatele sunt făcute după sufletul meu și-mi sunt dragi toate”.
Așadar am început călătoria cu platoul de brânzeturi franțuzești pe care le-am combinat cu miere și struguri. Brânza Ossau-Iraty din lapte de oaie este foarte aromată și are o textură untoasă, Chaource aduce cu brânza Brie ca textură, iar stratul de mucegai alb îi dublează savoarea, Bûche de chèvre este făcută din lapte de capră și se topește în gură, Maroille are un gust puternic, iar Fourme d’Ambert ne-a dat fiori plăcuți cu al său gust bogat și senzație cremoasă.
Avem o slăbiciune pentru vinete așa că la aperitiv am testat o porție de flan de vinete cu roșii confiate, sos de ardei copți cu ulei de usturoi și brânză Gruyere. Micul preparat aduce a ca textură cu o budincă, iar ingredientele își lasă fiecare discret aroma.
Misiunea noastră este să încercăm toate supele Tom Yum din oraș, iar cea de la Savart este una corectă și clară, cu un conținut bogat de creveți, calamari și midii. O supă mai puțin întâlnită în meniurile restaurantelor din București este supa-cremă de dovleac cu spumă de brânză Fourme d’Ambert, chives și mix de Dukkah. Gustul pregnant este dat de brânză cremoasă care se amestecă lejer în toată supa, prospețimea vine de la chives, iar textura fină vine de la dovleacul atent pasat. Per total, o combinație gustoasă și neașteptat de aromată.
Dacă vrei o salată liniștitoare care să țină loc și de fel principal, alege-o pe cea caldă de caracatiță, salată ce aduce mult a preparat tailandez datorită sosului dulce acrișor și a cartofilor cu paprika. Caracatița este gătită prin brezare în vin, iar de aici îi vine și textura incredibil de fragedă.
Interpretarea raței cu portocale din meniul Savart o găsești sub denumirea de piept de rață, fasole verde cu sos de vin, portocală proaspătă, chives și dukkah. Preparatul arată ca un tablou și gustul copios al pieptului de rață este balansat de legumele și citricele de pe farfurie. Îți recomandăm să mănânci câte puțin din fiecare ingredient la fiecare îmbucătură, altfel ratezi explozia de gusturi.
Felul principal cu mușchi de vită vine cu un piure de țelină, își ia gustul dulce din castanele sotate în unt și te lasă cu o aromă puternică de trufe de la uleiul folosit în sosul de ciuperci. Iubitorii de vită trebuie neapărat să încerce acest preparat!
Am făcut un pas în Brazilia și am degustat pentru prima oară Moqueca de fructe de mare. Nu am simțit deloc iuțeala preparatului, deși era trecut în meniu ca fiind picant, dar în schimb am salutat cu toate papilele gustative coriandrul puternic și fresh, urmat îndeaproape de gustul dulceag al sosului de lapte de cocos condimentat.
Combinații dulci memorabile
Deși arată precum o prăjitură clasică de cofetărie, deliciu de ciocolată cu fructul pasiunii și mango reușește să te facă să-l ții minte prin abundența de ciocolată decadentă și stratul fin de fructe exotice dulce-acrișoare.
Un desert care te duce cu gândul la sărbătorile de iarnă este cheesecake-ul cu dovleac copt, a cărei cremă de cafea se simte discret, dar care plusează cu gustul caramelului sărat și a condimentelor de iarnă.
Credit foto: Teodora Țeican
Cu câteva preparate rare (Moqueca), condimente exotice (Dukkah), experiența culinară a chef Manuela Paraschivescu, un cadru relaxant și o mână de chelneri prompți și discreți, restaurantul Savart reușește să intre pe lista celor la care vom reveni cu drag, curioși să descoperim noi gusturi. Dacă le faci o vizită, nu uita să ne lași și nouă un comentariu cu impresiile tale!
![]() |
Program:
Contact:
|
Leave A Comment