Un Restaurant Ce Promovează Inițiativele Sociale: CARE Cafe

//Un Restaurant Ce Promovează Inițiativele Sociale: CARE Cafe

Un Restaurant Ce Promovează Inițiativele Sociale: CARE Cafe

Cu siguranță ați auzit până acum de inițiative sociale de genul „cafeaua suspendată”, care îți oferă posibilitatea să cumperi o cafea în unele localuri, în așteptarea cuiva care nu își permite una. De cele mai multe ori poți să cumperi chiar un meniu suspendat în locul băuturii calde, care urmează să fie oferită unei persoane fără posibilități. Inițiativele de acest fel nu se opresc aici, însă. De câteva luni, pe Strada Olari, nr. 8, s-a deschis CARE Cafe, un restaurant-cooperativă cu o componentă economic-socială puternică, care a pornit de la Centrul pentru Acțiune și Responsabilitate în Educație (CARE), un club de liceeni și alumni ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc” din București, coordonat de Roxana Marin, una din profesoarele de engleză ale liceului.

CARE Cafe asigură un spațiu de întâlnire pentru tineri și condițiile necesare dezvoltării unor activități și proiecte sociale, iar datorită finanțării europene care a permis înființarea restaurantului, un loc de muncă pentru persoane din diverse grupuri vulnerabile din România.

Casa veche care găzduiește localul a fost construită în 1893 și a aparținut Doctorului Pavelescu, un obstetrician faimos al acelei perioade și străbunicul actualului manager al CARE Cafe. În 1983, o treime a casei a fost demolată pentru a face loc bisericii Olari, dar în afară de asta, conacul păstrează patina timpului și semne ale vechilor proprietari: generatoare de unde pentru sterilizatoare medicale, o masă ginecologică de la sfârșitul anilor 20 și plăcuțele originale ale cabinetului Dr. Pavelescu.

CARE-Cafe-Terasa-Yum-Stops

CARE-Cafe-Intrare

CARE-Cafe-Cort-Bucuresti

CARE-Cafe-Grajd-Bucuresti

CARE-Cafe-Restaurant-Yum-Stops

CARE-Cafe-Obstetrician-Pavelescu

În ultimii ani, Bucureștiul ne-a obișnuit cu restaurante în case vechi complet modernizate. Aici, în schimb, s-a păstrat cât mai mult din decorul original al casei doctorului Pavelescu. E o casă veche, care scârțâie la fiecare pas, încălzită de sobe și cu un bar în grajd.

Odată intrat pe mica alee de pe Olari 8, trebuie să lași pretențiile la poartă și să înțelegi un pic din ceea ce își dorește locul să fie și tot ce fac oamenii din spatele localului. De abia atunci poți să ierți lipsa burgerilor gourmet din meniu și a celor 7 tipuri de beri nefiltrate și să te bucuri de atmosfera vintage a localului și de energia oamenilor care lucrează acolo. E genul de loc de care te îndrăgostești treptat și revii constant datorită prețurilor accesibile și a personajelor simpatice de acolo. Nouă a ajuns să ne placă atât de mult încât chiar am sărbătorit o zi de naștere în Camera Roz (La mulți ani, Aleka!). Apropo, tortul delicios din poza de mai jos e făcut de Cezar de la BaKings. Yummy!  

CARE-Cafe-Camera-Roz-Yum-Stops

Aleka Tort BaKings CARE Cafe

Acum să vorbim și de meniu. Noi am ajuns în weekend pe la prânz la CARE Cafe și ne-am ales câteva bunătăți. Am împărțit o porție de Pizza pe lipie cu prosciutto, ceapă, măsline negre și cașcaval, care e extrem de gustoasă și, ne-am dat noi seama, ușor de preparat chiar și-acasă când ți-e poftă de pizza. Mulțumim pentru idee!

Ne-am mai luat o Chiflă Vulcan cu ou, brânză, bacon, cașcaval și oregano, în care ne-am înfipt toate. Știm că sună a opțiune clasică de mic dejun întârziat, dar noi zicem că merge și la un prânz mai leneș. Noi suntem fane ale brunch-ului la orice oră.

Am continuat cu Tagliatelle cu pesto și gorgonzola, din care credem că am putea mânca în fiecare zi, așa bune ni s-au părut. E și o alegere perfectă pentru vegetarieni. Chiar dacă meniul CARE Cafe este destul de mic, vreo jumătate din opțiunile lui sunt vegetarian-friendly.

Quesadilla cu pui, cașcaval, ceapă verde, roșii, chilli și sos din smântână și maioneză, a fost neașteptat de picantă, dar sosul foarte bun a făcut-o să curgă mai ușor pe gât. Porția e suficient de mare cât să-ți treacă foamea, dar recunoaștem că ne-ar fi plăcut să aibă ceva în plus.

În dulcele stil clasic, am terminat masa cu ceva ca la mama acasă: Șnițel de pui cu cartofi prăjiți și brânză rasă pe deasupra. Porția asta te satură, chiar dacă îți mai mănâncă ceilalți oameni de la masă din cartofi. Nu poți să-i blamezi, sunt atât de buni.   

Pizza-Lipie-Prosciutto-CARE-Cafe

Chifla-Vulcan-CARE-Cafe

Tagliatelle-Pesto-Gorgonzola-CARE-Cafe

Quesadilla-Pui-CARE-Cafe

Snitel-Cartofi-Prajiti-CARE-Cafe

Credit foto: Teodora Țeican

Pe lângă meniul obișnuit, în fiecare zi a săptămânii, CARE Cafe pregătește un meniu special de prânz, perfect pentru cei care lucrează în zonă și vor să mănânce ceva bun și cald la un preț accesibil. Ce mai vrem să menționăm înainte de a vă invita să le faceți o vizită e că au apă cu sirop, un răspuns proaspăt ce rezolvă întrebarea „noi ce mai bem fără alcool?”.

Voi ați vizitat CARE Cafe până acum?

Logo CARE Cafe Program:

Mon-Sun:
10:00 – 23:00

Contact: 0374 644 700

Meniu CARE Cafe

2018-06-12T10:05:20+00:00 February 17th, 2016|Lunch Time|0 Comments

About the Author:

Iulia Văcăroiu
Meșter în ale IT-ului pe Yum Stops, Iuliei îi place să caute pe Google soluții în Java Script și PHP. Nu le înțelege neapărat, dar suficient cât să fie Site Manager.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.