Tort cu portocale și făină de migdale

//Tort cu portocale și făină de migdale

Tort cu portocale și făină de migdale

Mi-am descoperit anul trecut o pasiune pentru făcut torturi, în special torturi complicate, cu o mulțime de straturi și creme. Totodată însă, am descoperit și un nivel mai mare de apreciere pentru fiecare strat dintr-un tort. Îmi place să disting particularitățile unui blat sau ale unei creme și, cel mai mult, îmi place atunci când fiecare strat e atât de bun, de unul singur, încât poate fi consumat doar așa, neînsoțit de nimic altceva. 

Așa cred că este acest tort cu portocale și făină de migdale. E atât de bun și fraged și aromat încât nu are nevoie de nicio cremă și de niciun sirop. De aceea am și ales să îl prezint aici așa, simplu, fără brizbrizuri. Ai nevoie doar de câteva ingrediente, un bol, o spatulă și o formă de tort tapetată cu hârtie de copt. Iar dacă ai un robot de bucătărie, totul va fi și mai ușor. 

Extract pur de portocale cloud nine factory

Înainte de a trece la treabă însă, trebuie să menționez câteva detalii despre acest tort cu portocale. Deși conține portocale întregi, acest tort va ieși extrem de aromat doar dacă adaugi și coajă de portocală (netratată) sau un extract pur de portocale natural, cum este cel de la Cloud Nine Factory, pe care l-am folosit eu, care conține doar alcool, apă și ulei de portocale presat la rece. Adevărul e că mă salvează destul de des extractele lor, în special atunci când nu găsesc citrice netratate, cum a fost și cazul acestui chec keto cu lămâie.

O să mai observi câteva lucruri în acest tort. În primul rând, nu necesită unt sau ulei deoarece făina de migdale are suficiente grăsimi ca să obții un tort fraged la final, iar portocalele adaugă suficientă umezeală. În al doilea rând, vei observa că tortul cere 6 ouă și s-ar putea să ți se pară cam multe. Dar pentru că nu folosim o făină albă obișnuită, dar ne dorim un tort pufos la final, e foarte important să compensăm cu un număr mai mare de ouă. În al treilea rând, da, acest tort poate fi făcut și pentru cei cu intoleranță la gluten, dar atenție, vei avea nevoie de praf de copt fără gluten și de făină de migdale care nu a fost preparată în același mediu cu alte produse cu gluten. De asemenea, acest tort cu portocale poate fi pregătit și de fanii keto/low carb, înlocuind zahărul cu un îndulcitor cu indice glicemic zero (sau cât mai scăzut), cum este eritritolul.

Tort cu portocale si faina de migdale

Ingrediente necesare

  • 2 portocale
  • 250 g făină de migdale
  • 180 g zahăr
  • 10 g praf de copt
  • 6 ouă
  • 2 lingurițe de extract pur de portocale (sau coaja de la 2 portocale netratate, doar primul strat, fără pielea albă care este amară)

Rețetă tort cu portocale și făină de migdale 

  1. Preîncălzește cuptorul la 160 C și tapetează o formă de copt cu puțin ulei și hârtie de copt. Eu am folosit o formă de tort de 25 cm, dar poți lejer să folosești două forme de chec sau o formă de tort de 23 cm. 
  2. Curăță portocalele de coajă, adaugă feliile de fruct într-un robot de bucătărie și mărunțește-le bine. Alternativ, le poți toca cu un cuțit foarte ascuțit. Atenție să scoți sâmburii în ambele cazuri!
  3. Adaugă jumătate din cantitatea de ouă, de zahăr și făină de migdale în robot, împreună cu portocalele și amestecă. După ce le-ai amestecat bine, adaugă și restul ingredientelor, inclusiv praful de copt și extractul de portocale sau coaja de portocale. Mai amestecă o ultimă dată.
  4. Scoate lamele robotului și amestecă compoziția de mână, cu o spatulă, asigurându-te că nu a rămas niciun ingredient lipit de pereți sau de fundul bolului.
  5. Toarnă compoziția în forma pregătită în prealabil și pune-o la cuptor pentru 50-60 de minute.
  6. Scoate-o din cuptor, las-o 15 minute să se răcească și servește-o imediat!
Prajitura cu portocale si faina de migdale

Noi am mâncat acest tort cu portocale simplu, doar cu câțiva fulgi de migdale presărați pe deasupra. Merge și cu iaurt cu miere sau la cafea, dacă simți nevoia un „acompaniament”. Tortul va rezista bine timp de patru zile, la temperatura camerei, într-un recipient închis. Bon appetit!  

2021-04-04T17:15:17+03:00 April 4th, 2021|Homemade Yum|0 Comments

About the Author:

Iulia Văcăroiu
„Azi ce-ai mâncat?” e întrebarea pe care o primește zilnic Iulia de la mama ei. Și cel mai bun răspuns e de fiecare dată o recenzie Yum Stops. E co-founder a yumstops.com, alături de Aleka, și-i place în egală măsură mâncarea fără pretenții, cât și cea cu pretenții din plin.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.