Prajitura keto cu făină de migdale și lămâie

//Prajitura keto cu făină de migdale și lămâie

Prajitura keto cu făină de migdale și lămâie

Mi-am făcut singură poftă săptămâna trecută cu acest chec cu lămâie și mac, doar că decisesem să țin un regim keto câteva săptămâni, așa că a trebuit să-mi găsesc o alternativă delicioasă, o prajitura keto cu lămâie pe care am ochit-o la sweetashoney.co și pe care am decis să o încerc. Până aici, totul bine, mai puțin faptul că nu am găsit lămâi bio, netratate, ale căror coajă aș fi putut să o folosesc în prăjitură. 

Treaba cu aroma de lămâi, portocale sau citrice în prăjituri e că nu o obții adăugând doar sucul lor. Ai nevoie și de coajă ca să obții acea aromă de îmbracă toată bucătăria. Norocul meu însă e că primisem de Crăciun un colet fain de la Cloud Nine Factory, cu extractele lor naturale.

Extractele de la Cloud Nine Factory sunt produse 100% naturale făcute din alcool, apă și compuși aromatici extrași la rece din ingrediente naturale. Extractul de lămâie pe care l-am folosit în rețeta de mai jos în locul cojii de lămâie își ia aroma puternică din ulei de lămâi presat la rece. Comparativ, esențele și aromele pe care le găsim cu ușurință în comerț sunt de cele mai multe ori obținute folosind înlocuitori chimici ale aromelor naturale, ceea ce nu înseamnă neapărat ceva rău sau dacă înseamnă ceva rău, nu sunt eu în măsură să zic ce presupune asta. Ce am observat, în schimb, cel puțin în cazul extractelor de citrice de la Cloud Nine Factory, e că acestea sunt mult mai intense decât esențele care se găsesc în supermarketuri și chiar înlocuiesc 100% aromele date de cojile de citrice în prăjituri. 

chec keto cu lămâi

Acum cu ingredientul salvator în mână m-am putut bucura de o prajitura keto cu lămâie delicioasă, timp de mai multe zile chiar, pentru că am tăiat checul felii și l-am congelat, ca să am o gustare proaspătă și dulce-acrișoară în fiecare zi pentru 1-2 săptămâni. Scoți din congelator o felie sau două, le pui în frigider peste noapte și asta-i tot. A doua zi ai ce servi la cafea. Altfel, prăjitura rezistă lejer patru zile la temperatura camerei. Asta dacă reziști tu din a o devora.

ingrediente mixer cuisinart

Ingrediente prajitura keto cu lămâie

Pornind de la rețeta Carinei de la Sweet As Honey, am adaptat ingredientele acestei prăjituri conform preferințelor mele și am ajuns la următoarea combinație:

 • 250 g de făină de migdale
 • 30 g de făină de cocos
 • 120 g ulei de cocos
 • 1 pliculeț de praf de copt
 • 150 g eritritol (sau alt îndulcitor cu indice glicemic zero)
 • 5 ouă la temperatura camerei (ouăle reci vor întări uleiul de cocos)
 • 60 de ml suc de lămâie sau de lime (de la aprox. 2 lămâi sau 3 lime-uri)
 • 1 linguriță extract de lămâi Cloud Nine Factory

Făina de cocos este mult mai accesibilă decât cea de migdale și tenția de a merge doar pe cocos în această rețetă poate fi mare. Poți să o faci, dar ține cont că checul va ieși mult mai uscat dacă nu compensezi cu mai multe grăsimi sau lichide. Îți recomand să faci această înlocuire doar dacă ai mai gătit în trecut cu făină de cocos și știi cum se comportă. Din experiența mea, o lingură de făină de cocos este echivalentul a trei linguri de făină de migdale.

chec keto cu făinî de migdale

Rețetă prăjitură keto cu lămâie

 1. Cu cel puțin patru ore înainte trebuie să scoți ouăle din frigider. Poți lucra și cu ele reci, dar atunci trebuie să înlocuiești uleiul de cocos cu unt, altfel riști să întărești prea mult uleiul de cocos și să nu se amestece bine în compoziție. Chiar și așa însă ți-aș recomanda răbdare să lași ouăle să ajungă la temperatura camerei. Îi vor oferi checului o textură mai pufoasă și o consistență mai uniformă. Poți lăsa ouăle pe masa de bucătărie peste noapte, ca să te asiguri că nu uiți a doua zi. 
 2. Scoate și lămâile/lime-urile din frigider în același timp (dacă le ții acolo) pentru a le permite și lor să ajungă la temperatura camerei. Și sucul de citrice rece ar putea întări uleiul de cocos. 
 3. Unge o tavă de chec cu unt/ulei și pune-i hârtie de copt ca să scoți prăjitura mai usor după ce e gata. Poți folosi și o formă de tort pentru a găti prăjitura, dar ține minte să reduci timpul de coacere cu cât e compoziția mai subțire. Nu vrei să se ardă la suprafață.
 4. Preîncălzește cuptorul la 160 de grade. 
 5. Într-un bol amestecă ouăle, eritritolul, uleiul de cocos topit, sucul de lămâie și extracul de lămâi. Atenție însă! Uleiul de cocos nu trebuie să fie fierbinte deoarece va găti ouăle. Dacă l-ai încălzit prea mult, permite-i să se răcească suficient înainte de a-l adăuga compoziției.
 6. Într-un bol separat, amestecă făina de migdale, cea ce cocos și praful de copt.  
 7. Adaugă compoziția uscată peste cea umedă și amestecă totul pentru cel puțin câteva minute. Făina de cocos „înghite” foarte mult lichid, iar timpul îi va permite compoziției să se uniformizeze. 
 8. Toarnă compoziția în forma pregătită și pune-o la cuptor pentru aproximativ 60 de minute (sau mai puțin dacă folosești o formă de tort mai mare de 20 cm)
 9. Scoate prăjitura, las-o zece minute în formă să se răcească, apoi scoate-o pe un grătar și las-o să se răcească complet înainte de a o tăia. Poți pune la congelator bucăți/felii din prăjitură ca să ai o gustare delicioasă pentru mai multe zile. Doar să nu uiți să decongelezi desertul dorit, în frigider, cu o seară înainte. 
chec keto cu extract de lamai

Ah, și, desigur, dacă nu vrei o prajitura keto neapărat, poți îndulci lejer checul cu aceeași cantitate de zahăr. Sau, dacă ești în căutare de alte rețete low carb, încearcă această pâine keto.

2021-01-20T15:39:15+03:00 January 20th, 2021|Homemade Yum|2 Comments

About the Author:

Iulia Văcăroiu
„Azi ce-ai mâncat?” e întrebarea pe care o primește zilnic Iulia de la mama ei. Și cel mai bun răspuns e de fiecare dată o recenzie Yum Stops. E co-founder a yumstops.com, alături de Aleka, și-i place în egală măsură mâncarea fără pretenții, cât și cea cu pretenții din plin.

2 Comments

 1. […] Înainte de a trece la treabă însă, trebuie să menționez câteva detalii despre acest tort cu portocale. Deși conține portocale întregi, acest tort va ieși extrem de aromat doar dacă adaugi și coajă de portocală (netratată) sau un extract pur de portocale natural, cum este cel de la Cloud Nine Factory, pe care l-am folosit eu, care conține doar alcool, apă și ulei de portocale presat la rece. Adevărul e că mă salvează destul de des extractele lor, în special atunci când nu găsesc citrice netratate, cum a fost și cazul acestui chec keto cu lămâie. […]

 2. […] poftă de ceva dulce fără zahăr? Încearcă această prăjitură keto cu lămâie sau rețeta asta de cozonac fără zahăr cu KetoMix!  […]

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.