Prajitura cu Smochine și Miere Pentru o Masă cu Familia

//Prajitura cu Smochine și Miere Pentru o Masă cu Familia

Prajitura cu Smochine și Miere Pentru o Masă cu Familia

O să-ți spun, sincer, chiar din start, că eu personal nu mă omor după smochine. Dar când văd cum se înghesuie lumea la final de vară să prindă câteva fructe movulii, mi se face așa o poftă subită încât trebuie să iau și eu câteva. Mă înfig în prima, e bună, dar nu super bună, așa că pe restul ajung să le abandonez. Doar că vara asta am zis să fac altceva. Să pregătesc o prajitura cu smochine care chiar să potențeze gustul fructului si în care textura minunată a sâmburilor lor să fie vedetă. Eu zic că mi-a ieșit! Vezi rețeta mai jos. 

De ce o prajitura cu smochine?

Mă fascinează la nebunie smochinele, cum au apărut ele brusc în viețile noastre ale tuturor, semi-exotice și, totodată, semi-nostalgice. De ce sunt ele așa? Pentru că, pe de o parte, avem oameni ca mine care, până acum trei-patru ani, nu au interacționat niciodată cu o smochină neconfiată. Știam vag cum arată, dar cam atât, așa că, evident, vedeam smochina ca un fruct exotic. Și, odată cu noi, au apărut și oamenii care, cumva, au avut de-a lungul anilor o relație cu smochinele. Oameni care au cules smochine din grădinile bunicilor și care le-au folosit în prăjituri și pâinici și clătite și mai știu eu ce. Pentru ei smochina e un fruct nostalgic. Deci iată, un fruct hibrid care în unele case și-a găsit locul și care, în alte case, îl caută de zor în continuare. 

Am vrut să onorez cumva lupta asta a acestui fruct de a-și găsi un loc pe masa mea și pe masa altora, optând pentru o prajitura cu smochine în care fructul rămâne proaspăt, negătit, și în care îi poți aprecia cu adevărat textura crocantă a sâmburilor mici. M-am gândit ce alte ingrediente aș putea folosi și am optat pentru un blat cu miere, care să potențeze dulcele natural al smochinelor, și o cremă de brânză dulce-acrișoară care să facă fix același lucru, dar prin opoziție. 

Așa a rezultat aceasta prajitura cu smochine pufoasa și delicată, peste care am turnat 2-3 lingurițe de miere proaspătă și câțiva fulgi de cocos, dar pe care cred că ar merge la fel de bine și câteva nuci, întregi sau pisate. Prăjitura o poți păstra în frigider timp de 4 zile, dar îți recomand, sincer, să o împarți în prima zi cu familia, prietenii sau chiar și cu vecinii. Blatul e minunat de moale și pufos, dar tinde, din păcate, să se întărească puțin când e pus la frigider. 

prajitura cu smochine si miere

Rețetă prajitura cu smochine

Ingrediente blat cu miere

  • 160 g unt, la temperatura camerei
  • 100 g miere
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 3 ouă, la temperatura camerei
  • 280 g făină
  • 10 g praf de copt
  • Un vârf de sare
  • 100 ml lapte gras (cel puțin 3,5%)

Poți reduce din cantitatea de zahăr din rețetă dacă vrei o prăjitură mai puțin dulce, dar îți recomand să păstrezi cantitatea recomandată de miere pentru că ea contribuie și la textura blatului. 

Ingrediente cremă de brânză:

  • 200 g cremă de brânză
  • 60 g zahăr pudră
  • 150 ml smântână pentru frișcă

Și, desigur, topping-ul: 3-4 smochine coapte, fulgi de cocos, de migdale sau nuci.

prajitura cu smochine usoara

Metodă de preparare

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade.
  2. Unge tava în care vrei să faci tortul cu puțin unt, apoi întinde la bază hârtie de copt și lipește-o bine de tavă. 
  3. Într-un bol mare, mixează untul, mierea, zahăr și extractul de vanilie.
  4. Adaugă ouăle pe rând și continuă să mixezi câteva minute până când își mărește compoziția volumul. 
  5. Într-un alt bol amestecă făina cernută, praful de copt și vârful de sare, apoi adaugă treptat compoziția uscată în cea umedă, amestecând constant până se încorporează. La final adaugă și laptele, mixând până când amestecul e omogen. 
  6. Toarnă compoziția în tava pregătită în avans și pune-o la cuptor pentru aproximativ 40 de minute sau până când trece testul scobitorii. 
  7. Scoate blatul copt din cuptor și permite-i să se răcească un pic înainte de a-l scoate complet din tavă. Lasă prăjitura o oră-două, până când se răcește complet, apoi poți începe să pregătești crema. 
  8. Într-un bol, bate smântâna pentru frișcă cu mixerul, timp de câteva minute, până când se întărește și începe să facă „valuri”.
  9. În alt bol, bate crema de brânză cu zahărul pudră, apoi încorporează treptat frișca, amestecând compoziția cu o spatulă, doar suficient cât pentru a omogeniza amestecul. 
  10. Unge prajitura cu crema proaspăt făcută, taie smochinele în patru și pune-le deasupra. La final poți presăra prăjitura cu fulgi de cocos, de migdale sau câteva nuci. Poți servi prajitura cu smochine imediat. Poftă bună!
prajitura cu smochine tort

Iar dacă faci această prajitura cu smochine și o urci pe Facebook sau pe Instagram, nu uita să ne  dai și nouă tag ca să vedem creația ta! Ne găsești cu tag-ul @Yum.Stops pe ambele platforme!

2020-09-26T13:43:15+03:00 September 26th, 2020|Homemade Yum|0 Comments

About the Author:

Iulia Văcăroiu
„Azi ce-ai mâncat?” e întrebarea pe care o primește zilnic Iulia de la mama ei. Și cel mai bun răspuns e de fiecare dată o recenzie Yum Stops. E co-founder a yumstops.com, alături de Aleka, și-i place în egală măsură mâncarea fără pretenții, cât și cea cu pretenții din plin.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.