Mere Coapte cu Scorțișoară în Cușcă de Foietaj

//Mere Coapte cu Scorțișoară în Cușcă de Foietaj

Mere Coapte cu Scorțișoară în Cușcă de Foietaj

Dacă toată toamna am fost obsedată de dovleac, iarna m-a prins cu o poftă de mere cu scorțișoară. Și tot căutând și încercând diverse rețete, m-am oprit la una simpatică și destul de simplă cât să vrei să o tot refaci, dar destul de complexă încât să stârnești admirația celor care o degustă. Eu am numit-o ”mere în cușcă”, pentru că așa arată, ca și când ai vrut să pedepsești merele și le-ai băgat într-o cușcă din foietaj. 😀 Știu ce vă gândiți… Poate părea un simplu foietaj cu mere, dar vă asigur că este mult mai fun și mai gustos de atât!

Aceste foietaje sunt perfecte alături de cafea, ceai, chai latte și orice alte băuturi cu arome hibernale. Și dacă tot se apropie Crăciunul, vă mai dau un pont: le puteți face cadou. La cât de bine arată, pot fi un cadou homemade foarte drăguț și delicios pentru oricine din viața voastră, fie că e vorba de familie sau prieteni, fie de colegi de birou sau colaboratori.

Reteta-mere-in-cusca-Yum-Stops

Ingrediente (pentru 8 porții)

 • 400g aluat pentru foietaj (eu am folosit o foaie de aluat Morărița)
 • 4 mere mici sau medii
 • 4 linguri de unt topit
 • 2 linguri zahăr
 • 2 linguri scorțișoară
 • 1 ou bătut

Metodă de preparare

 1. Preîncălziți cuptorul la 200˚C.
 2. Decojiți merele, scoateți cotoarele și tăiați merele pe jumătate.
 3. Tăiați foaia de aluat în 16 pătrățele egale.
 4. Aici vine partea amuzantă, să zicem. Puteți folosi fie o rolă de tăiat specială sau un cuțit bine ascuțit. Luați câte un pătrat și faceți câte 5 tăieturi mici de ~1 cm pe latura de sus și de jos a pătratului.
 5. Acum vine partea mai dificilă, pentru că e greu de explicat. :)) Faceți acum 3 tăieturi verticale de ~1 cm între marginile părții netăiate, și încă 2 tăieturi între marginile părții tăiate. Dacă totuși nu ați înțeles, vă invit pe pagina de Instagram Yum Stops, unde aveți rețeta făcută pas cu pas; o găsiți în Highlights.
 6. Repetați până ajungeți să aveți 6 rânduri cu 3 tăieturi și 5 rânduri cu 4 tăieturi. Veți avea în total 8 astfel de pătrățele cu tăieturi care vor deveni de fapt și de drept cuștile merelor.
 7. Ne ocupăm acum de restul pătratelor. Luați câte unul și punem câte o jumătate de măr pe mijloc, cu partea decojită în sus. Ungeți cu ou bătut marginile pătratului din jurul mărului.
 8. Amestecați untul topit, scorțișoara și zahărul într-un bol. După ce ați poziționat fiecare jumătate de măr pe pătrățetul său de aluat, ungeți merele cu mixul făcut cu ajutorul unei pensule până când merele sunt acoperite total.
 9. E timpul să montăm cuștile. Luați acum câte un pătrățel de aluat cu tăieturi și întindeți-l peste măr, cât să arate ca și când aluatul ar avea găuri.
 10. Apăsăm cu degetele pe marginile fiecărui pătrat ca să sigilăm aluatul, ca merele noastre să fie cu adevărat ”închise” în cuști de foietaj. 😀
 11. Pregătiți o tavă pe care o tapetați cu hârtie de copt. Puneți cele 8 bucăți formate pe tavă și ungeți-le cu ou bătut. Opțional: presărați peste fiecare cu zahăr tos, alb sau brun.
 12. Băgați tava la cuptor și coaceți pentru 15-20 minute sau până când foietajul prinde o culoare maro-aurie.
 13. Poftă bună!

Mere-in-cusca-de-foietaj-Yum-Stops

Mere-scortisoara-foietaj

2019-12-19T19:58:50+03:00 December 19th, 2019|Homemade Yum|1 Comment

About the Author:

Aleka Sarah Vlădăreanu
Totul a pornit de la brunch. Unde mâncăm un brunch bun în oraș? Când nu a găsit răspunsul, Aleka a zis că trebuie să și-l facă. Și așa a pus bazele Yum Stops, alături de Iulia. Pe lângă brunch, îi mai plac prosecco-ul, cafeaua de specialitate și croissantele proaspăt scoase din cuptor.

One Comment

 1. Avatar
  Valeria Chertes 19/12/2019 at 9:03 pm - Reply

  Mi-ai făcut poftă!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.