Cele mai grozave mâncăruri românești nu sunt scrise în cărțile de bucate, ci în alt soi de literatură. Cum arăta oare cu adevărat masa de la nunta lui Ion, din cartea cu același nume scrisă de Liviu Rebreanu? Asta m-am întrebat și eu după ce am văzut cel mai nou serial marca Lidl – Bucate ca la Carte, inspirat din descrierile realizate de scriitori români în cărți clasice.
Pe vremea aceea, nu exista casă de țăran fără oi sau vite, așa că românii consumau foarte multe lactate. Țăranul nu prea mânca în timpul săptămânii carne, ci mai degrabă lapte, brânză, smântână, toate făcute în gospodăria lui. Și le combina cu ce-i mai dădea curtea – legume proaspete, mămăligă sau pâine.
Mi-am dorit tare mult să recreez o rețetă de pe vremuri demnă de zilele noastre, așa că am pornit în căutarea zestrei culinare a ardealului împreună cu ardeleanul meu preferat, soțul meu. După un șir lung de întrebări și câteva ore de cercetare am ajuns la rețeta pe care v-o prezint astăzi – conopidă gratinată cu brânză și smântână de bivoliță.
Desigur, e foarte posibil să fi fost influențată și de faptul că ador conopida sub orice formă, iar în combinație cu brânză, cașcaval și smântână, capătă un aspect auriu și un gust absolut delicios. Unde mai pui că rețeta asta se poate face cu ușurință oricând, într-un timp scurt, și este bună atât caldă, cât și rece. Sunt sigură că deja v-am făcut poftă, așa că haideți să trecem la treabă!
Ingrediente (pentru 4 porții)
- o căpățână medie (500g) de conopidă
- 200g de orice fel de brânză
- 100g de cașcaval afumat Cămara Noastră
- 150g smântână din lapte de bivoliță Cămara Noastră
- 100ml lapte
- 2 ouă
- sare şi piper, după gust
- 1 lingură de unt
- 1-2 căței de usturoi (opțional)
- o legătură pătrunjel verde (opțional)
Metodă de preparare
1. Preîncălziți cuptorul la 180° și ungeți bine cu unt un vas pentru copt de 15 x 20 cm.
2. Desfaceți conopida în buchețele mici și spălați-o bine. Se pune la fiert într-o oală cu un praf de sare și se fierbe în jur de 5 minute, cât să intre cu ușurință furculița în ea.
3. După fierbere, scurgeți buchețelele de conopidă și așezați-le în vasul pregătit pentru copt.
4. Se rade brânza și cașcavalul. Într-un bol se bat cele 2 ouă și apoi se adaugă smântâna de bivoliță, laptele, brânza, cașcavalul și se amestecă bine. Adăugați și 1-2 căței de usturoi pisați dacă doriți, plus sare și piper după gust, și amestecați până aveți un sos aromat.
5. Turnați sosul rezultat peste conopidă. Presărați cu cașcaval ras pe deasupra și dați vasul la cuptor 30 de minute sau până când conopida este frumos gratinată și are o crustă aurie.
6. Presărați niște pătrunjel proaspăt tocat mărunt pe deasupra și poftă bună!
Mulțumim pentru rețetă ,am sa fac și eu.