Chec cu lămâie și mac, un desert simplu dar memorabil

//Chec cu lămâie și mac, un desert simplu dar memorabil

Chec cu lămâie și mac, un desert simplu dar memorabil

Dacă eu am crescut cu checul clasic și prăjitura cu vișine, cred că pe viitorii mei copii îi voi învăța cu banana bread și chec cu lămâie și mac, atât de bune sunt și atât de ușor se fac încât cu siguranță vor deveni prăjiturile „de casă” ale următoarelor generații. Eu însă nu am fost întotdeauna fana bananelor și nici a lămâilor. Ambele rețete le-am descoperit din dorința de a nu arunca fructele mai leșinate din casă, iar dacă banana bread mi-a intrat în sânge mai greu, checul cu lămâie m-a cucerit instant. 

Pe lângă gustul dulce-acrișor, extrem de satisfăcător, al acestui desert, checul acesta mai are și o cantitate măricică de unt, care îl face cu atât mai gustos și care, totodată, îl ajută să nu se usuce pe parcursul următoarelor zile de la coacere. Îl poți păstra acoperit, fără nicio grijă, timp de 4 zile sau îl poți congela lejer, feliat, ca să te bucuri și altă dată de gustul său. Încearcă-l și tu și spune-ne ce părere ai avut de el!

Apropo, rețeta asta e gândită pentru o cantitate mai mare de chec cu lămâie, care poate fi făcută într-o tavă bundt (de guguluf/gugelhupf), dar poți folosi lejer și două tăvi de chec. Dacă vrei să pregătești un singur chec, tot ce trebuie să faci este să înjumătățești cantitățile de mai jos.

rețetă chec cu lămâie

Ingrediente necesare

 • 380 g făină
 • 200 g unt moale
 • 180 g zahăr
 • 4 ouă
 • 250 ml lapte
 • 10 g praf de copt
 • 80 g suc de lămâie (de la aproximativ 3-4 lămâi)
 • Coaja rasă de la o lămâie (sau o linguriță de extract de lămâie)
 • Un vârf de sare
 • 50 g mac (sau mai mult pentru o textură mai crocantă)

Opțional, poți combina zahăr pudră cu suc de lămâie pentru a crea o glazură dulce-acrișoară, pe care să o torni peste chec la final. 

chec cu lămâie guguluf

Rețetă chec cu lămâie și mac

 1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade și unge cu unt o tavă bundt (de guguluf/gugelhupf) sau două tăvi de chec. Poți folosi, alternativ, forme de silicon. Atenție însă că această compoziție este extrem de lipicioasă, așa că nu te zgârci la unt nici dacă folosești forme de silicon. Îți va face viața mai ușoară când vei încerca să scoți checul din formă. În cazul formelor de chec clasice, poți folosi și hârtie de copt, pe care să o pui peste unt. Ideea, în caz că nu te-ai prins deja, e să nu uiți de unt. :)) 
 2. Amestecă ingredientele uscate într-un bol (făina, praful de copt, sarea și macul).
 3. Într-un bol separat, amestecă laptele, sucul de lămâie și coaja rasă de lămâie (sau extractul de lămâie).
 4. Într-un al treilea bol, cu ajutorul unui mixer, bate untul și zahărul până se omogenizează.
 5. Adaugă pe rând fiecare ou, mixând în continuare compoziția. 
 6. Peste unt, ou și zahăr, adaugă treptat ingredientele uscate și cele umede, în reprize, mixând continuu. Întâi o treime din cele uscate, apoi o treime din cele umede și tot așa până la final. Astfel te vei asigura că amestecul este omogen și că nu se creează cocoloașe de făină. 
 7. Toarnă compoziția în formă/forme și nivelează cu ajutorul unei spatule. 
 8. Introdu forma/formele în cuptor, pe nivelul mijlociu, pentru aproximativ 60 de minute. 
 9. Scoate checul pe un grilaj și lasă-l să se răcească în formă pentru aproximativ 10 minute, apoi scoate-l cu grijă pe grilaj și permite-i să se răcească complet, înainte de a-l tăia. Asta îi va permite compoziției să se lege la interior și va face checul mai ușor de tăiat. 
 10. Opțional, poți amesteca zahăr pudră și suc de lămâie pentru a crea o glazură/un sirop, pe care să o/îl torni peste prăjitură. Îi va oferi un plus de savoare acestui chec cu lămâie și mac. Eu prefer varianta de „sirop” cu mai mult suc de lămâie decât zahăr, dar dacă inversezi procentele și adaugi mai mult zahăr pudră, vei obține o glazură albă, de efect.
rețetă chec cu mac și lămâie

Poți servi checul imediat. Poftă bună!

2021-04-04T16:48:32+03:00 January 11th, 2021|Homemade Yum|1 Comment

About the Author:

Iulia Văcăroiu
„Azi ce-ai mâncat?” e întrebarea pe care o primește zilnic Iulia de la mama ei. Și cel mai bun răspuns e de fiecare dată o recenzie Yum Stops. E co-founder a yumstops.com, alături de Aleka, și-i place în egală măsură mâncarea fără pretenții, cât și cea cu pretenții din plin.

One Comment

 1. […] Home/Homemade Yum/Prajitura keto cu făină de migdale și lămâie Previous […]

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.