E timpul pentru un pokebowl la Pokeful

//E timpul pentru un pokebowl la Pokeful

E timpul pentru un pokebowl la Pokeful

În caz că n-ai mai auzit de pokebowl până acum sau în caz că ai auzit, știi cum arată, ce gust are, dar nu și de unde vine, află că-i un preparat hawaiian cu rădăcini japoneze. Poke înseamnă „a tăia” în hawaiană și se referă în general la tăierea în felii a peștelui marinat și amestecarea acelor felii cu orez, combinație acompaniată în general de diferite legume și sosuri. Pune totul într-un bol și ai și bowl-ul din a doua parte a cuvântului. Iată deci: pokebowl.

pokeful pokebowls

Acest pokebowl nu e 100% nou pentru Capitală, preparatul regăsindu-se tot mai des prin localurile cu meniuri internaționale. Dar bistrouri care servesc doar pokebowl-uri? Asta e ceva mai rar. Așa c-am vrut să vedem cum navighează un astfel de local preparatul unic și cam cât de divers poate să fie acest fel singular. Așa am ajuns la Pokeful, un local mic, dar puternic, care s-a deschis în toamna lui 2021, în Dorobanți, pe Intrarea Tudor Ștefan. 

De ce zic puternic? Pentru că bunătățile din meniu îmi inspiră sănătate pură. Și când zic „sănătate” nu mă refer la sănătatea aia low carb și low sugar neapărat, care-i atât de apreciată acum, ci la un tip de preparat care-ți poate livra și toți macronutrienții de care ai nevoie, și gustul bun după care plângem toți. În pokebowl-urile astea de la Pokeful găsești un echilibru fantastic între „bun” și „bun pentru tine”. Bonus, ți le și poți personaliza așa cum îți vrea sufletul și pofta.

pokeful bucuresti

Ce conține un pokebowl mai exact?

La Pokeful poți să alegi bol mediu (350 g) sau bol mare (500 g) și ai câteva opțiuni bune de combinații recomandate, dar poți să-ți faci și tu bolul așa cum vrei. Începi cu o bază, care poate conține orez de sushi, orez integral, quinoa, cartofi dulci prăjiți sau salată crocantă (pentru fanii keto/low carb). Adaugi un sos (și ai vreo nouă din care să alegi), continui cu o sursă de proteine (pește, creveți, carne, ouă de prepeliță, halloumi sau tofu), adaugi multe legume, fructe, alge, hummus și alte nebunii, apoi închei cu o ploaie de ceva crocant (icre, fulgi de migdale, susan sau ceapă crocantă). La final, guști pe rând din fiecare ingredient sau amesteci totul cu patos. Oricare variantă e absolut delicioasă. 

pokeful pokebowl

Trei dintre noi eram pentru prima oară la Pokeful, așa că am optat pentru pokebowl-urile recomandate de local, cu câteva modificări. Ocean Poke, cu somon și ton marinat, a fost dragoste la prima vedere pentru fotografa noastră, Teo, și a devenit prima alegere pentru ea când a comandat ulterior de la Pokeful. Baza acestuia poke a conținut quinoa, ales special ca să absoarbă sosul de soia și toate aromele minunate. Boabele de fasole verde și salata de alge au adus texturi aparte preparatului, iar verdele lor intens a completat perfect culorile de roșu și portocaliu date de somon, ton și roșii. Bucățelele de mango au adus atât dulceață, cât și gustul fresh și acrișor care a pornit o super petrecere a gusturilor, iar ceapa prăjită super crocantă a completat texturile. Ah, și ca să fie treaba treabă, Teo a mai ales un ingredient extra fresh și crocant pe care nu-l găsești peste tot: ghimbir murat. De-li-cios!

pokeful ocean poke

Sărind din mare în câmp am ales să încercăm și Crispy Chicken Poke, care pare să fie alegerea perfectă pentru cineva care încearcă un pokebowl pentru prima oară. Asta pentru că ingredientele sunt ceva mai cuminți, dar cu suficiente gusturi exotice cât să creeze o combinație savuroasă. Am ales un pat de cartofi dulci prăjiți, pe care i-am acoperit cu pui crocant, avocado, edamame, morcovi, roșii cherry, spanac, ananas, icre tobiko și sos chipotle mayo. A fost probabil cel mai american pokebowl pe care îl puteam alege, dar nu regretăm nimic. Texturile diferite s-au îmbinat minunat, iar gustul dulce-sărat-umami a fost nemaipomenit. Un mic pro tip: nu mânca puiul gol, combină-l cu bucățelele de ananas. O să ne mulțumești!

pokeful crunchy chicken pokebowl

Ne întoarcem la lumea marină și la Shrimp Poke. Colega noastră, Mihaela, care adoră sushi, a ales fără a sta pe gânduri orezul lipicios ca bază, pe care l-a potențat cu tahini. Creveții au primit un plus de textură cu ajutorul susanului negru, iar alegele au fost vis în mixul cu ridichi și ardei iute. E un poke bun ca starter dacă ești fan creveți, dar dacă vrei ceva mai marcant la gust, încearcă-l pe următorul.

pokeful shrimp poke

Pe Sticky Pork Poke n-o să-l uiți prea curând. Pe un pat de cartofi prăjiți, noi am turnat chipotle mayo, peste care a început distracția: edamame crocante și fresh, spanac proaspăt, morcovi, ridichi, castraveți, ceapă verde, ardei iute și fulgi de migdale au acompaniat bucățele crocante, dulci și lipicioase de porc marinat și gătit în sos. Nu te speria de pelicula întunecată de pe carne, nu e deloc arsă, e doar marinată bine de tot în niște sosuri pe care nu ne-ar deranja să le știm și noi. 

pokeful sticky pork pokebowl

Și pentru cine nu s-a săturat, Pokeful are și deserturi. Chocolate Fudge e o cremă de ciocolata cu portocală și merișoare confiate, fistic și blat crocant, amăruie și dulce în același timp. Colegei noastre, Miha, i-a plăcut atât de mult încât a mai luat una la pachet și chiar a numit-o desertul ei preferat pentru sezonul rece. 

Nici cu Coconut Rice nu ne e rușine. Orez cu lapte de cocos, lime și la alegere: afine, mango, rodie, ananas sau chiar avocado (!). Nu e cum făcea bunica mea orezul cu lapte, așa că nu-mi trezește amintiri din copilărie, dar îmi trezește însă o poftă teribilă de a călători undeva tropical.

pokeful coconut rice fudge

Credit foto: Teodora Țeican

Cu călătoriile mai rar în perioada asta, așa că momentan o să ne tot satisfacem pofta de exotic la Pokeful. Încearcă-i și tu și spune-ne cum ți s-au părut pokebowl-urile!

 Pokeful logoAdresă:  
Intrarea Tudor Ștefan 9, București

Program:
Mon – Sun: 11:00 – 22:00

Contact: 0742 248 842
2022-02-08T22:49:49+03:00 February 9th, 2022|Healthy Choices|0 Comments

About the Author:

Iulia Văcăroiu
„Azi ce-ai mâncat?” e întrebarea pe care o primește zilnic Iulia de la mama ei. Și cel mai bun răspuns e de fiecare dată o recenzie Yum Stops. E co-founder a yumstops.com, alături de Aleka, și-i place în egală măsură mâncarea fără pretenții, cât și cea cu pretenții din plin.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.