UPDATE: Din păcate, acest local s-a închis.
Simina și Luciana, două fete creative cu joburi în agenții s-au decis să ofere bucureștenilor mâncare care nu îngrașă (dar nici nu te slăbește). Nu vor să ne păcălească, așa că au deschis Kid You Not într-o casă recondiționată superb de pe strada Domnița Ruxandra.
În meniu găsiți alimente gătite la cuptor și la grătar, nimic prăjit. Folosesc ulei de măsline, orez negru, cocktail-uri făcute light, bere artizanală (care are o încărcătură calorică mai mică decât berea din comerț) și multe alimente cu indice glicemic scăzut și grăsimi care nu au repercusiuni asupra colesterolului.
Pentru un nutriționist, this sounds like heaven, mai ales indicele glicemic mic, motivul fiind: cu cât este mai dulce un aliment (adică are IG-ul mai mare) și cu cât mâncăm mai multe alimente de acest fel și mai des, ne crește riscul apariției diabetului de tip II după o anumită vârstă.
Simina și Luciana au renovat complet casa în care au decis să-și deschidă restaurantul și au avut ajutor din partea unui arhitect pentru tot decorul în care domină lemnul și albul – mese din bucăți de lemn gros, pereți albi impecabili, flori așezate cu grijă pe mese, sau agățate cu sfoară, boem, pe pereți.
Am găsit multe farfurii complexe în meniu și ne-a fost clar că fetele au vrut să construiască un meniu bogat cu multe opțiuni gustoase. Am aflat și ca în spatele conceptului “mâncare care nu îngrașă” stau feluri de mâncare gătite după principii ale unor diete cunoscute precum Montignac.
Personal, mi se pare OK un meniu care ia în considerare niște principii bune ale unor diete, în ideea de a avea și grijă de siluetă, și recunosc că prefer varianta în care știu că ce mănânc e sănătos, proaspăt și luat din surse organice. Dar, hei, asta e doar aversiunea mea față de diete.
Disclaimer:
Toate felurile de mâncare pe care le-am gustat au avut nevoie de sare, cu excepția supei de pește, iar fetele ne-au explicat că gătesc cu foarte puțină sare ca unul dintre principiile lor, însă fiecare masă are solniță cu sare de Himalaya pentru gusturi diferite.
La aperitive, am fost surprinse de Tartarul de somon cu salată de portocale, mazăre și piure de conopidă, cărora nu le-am înțeles prezența din punct de vedere al gustului. Ținând cont de ce spune Montignac legat de indicele glicemic și grăsimile sănătoase, mi-ar fi plăcut să gust un tartar de somon cu avocado și poate chiar și bucăți de măsline naturale. Eu nu recomand combinația dintre legume și fructe (sau dintre fructe și carne) prea des pentru că pot provoca balonare, mai ales dacă știi că ai un stomac sensibil.
Tarta cu ou poșat, piure de ceapă, prosciutto și smochine a continuat combinația dintre fructe și carne și, deși apreciez faptul că smochinele crude sunt bogate în fibre, ele nu au mari cantități din alți nutrienți. E o combinație interesantă de făcut dimineața, la micul dejun, pentru faptul că reprezintă o masă completă – are toți macronutrienții și proteine complete din ou – dar tot aș scoate piureul de ceapă de acolo.
Terina de curcan cu legume confiate, fructe uscate și jeleu de mere ne-a cam pus în dificultate pentru că a fost al treilea aperitiv din cele trei disponibile în care am găsit combinația dintre fructe cu un soi de carne. Diversitatea e importantă în alimentația noastră și există diete care promovează evitarea combinațiilor dintre grăsimi și carbohidrați, fiindcă așa se formează bombele calorice. De precizat aici: carbohidrații din fructele dulci sau uscate sunt bogați în zaharuri. În cazul de față, jeleul de mere nu are un IG mare, însă fructele uscate pot avea o cantitate crescută de zaharuri. În continuare putem combina oricând grăsimi sănătoase cu legume sărace în zaharuri, un exemplu bun fiind mixul dintre avocado, ardei gras verde și zeama de lămâie pentru puțină aciditate.
Am încercat și Consomé, adică o supă clară de țelină cu ravioli de vită și emulsie de pătrunjel, care ar fi putut avea un raviolo fiert un pic mai bine, însă ne-am bucurat la Supa de pește pe care am găsit-o condimentată corespunzător.
Rața gătită la perfecțiune pe patul de mandarine coapte și sos Cassis a creat agitație și a fost dată dispărută rapid din farfurie. Ce-i drept, nici nu am simțit nevoia de a mai gusta din cele două piureuri și reducția de sfecla roșie așezate pe farfurie. Atât de mult ne-a impresionat rața în sine.
Risotto-ul de orz a fost o experiență nouă pentru noi în materie de gust. Ne-a plăcut combinația dintre scalli de vițel afumat, ciuperci de pădure și nuci și ne-ar fi plăcut și mai mult dacă ar fi fost un pic mai cremos.
Cannelloni cu ricotta și păstrăv afumat sunt făcute din clătite de casă cu mentă și pesto, două dintre frunzele mele preferate, atât pentru gust, cât și pentru beneficiile mentei asupra digestiei sau cele anti-stres ale busuiocului. Recunosc, pe lângă faptul că îmi place mâncarea proaspătă, gustoasă și sănătoasă, îmi place și plating-ul curat, îngrijit. De data asta nu aveam nevoie să văd în farfurie solul comestibil, buretele albastru și rondelele de ridiche.
La desert, înghețata de piper roz a fost o surpriză aromată și spicy. Pe lângă piper au fost folosite și fructe de pădure în rețetă. Ne-a surprins aroma intensă de piper și senzația răcoritoare de după. Tarta de lămâie a fost sorbită din priviri și apoi câte un vârf de bezea italiană fără zahăr, pe rând. În mod normal, bezeaua italiană se face cu zahăr pentru că el îi dă densitate, dar mă bucur că aici o găsim în varianta mai ușoară.
Credit foto: Diana Matache
Kid You Not e un loc aranjat cu bun-gust, în care orice persoană care are probleme cu hipertensiunea poate mânca fără să-și facă griji în privința sării, în care fetele sunt la început, învață din mers și din acest motiv le-aș recomanda oricând o întâlnire cu un specialist care le-ar putea ajuta să-și îmbunătățească meniul pentru a popula restaurantul cu clienți.
Mâncarea fără calorii în exces nu ar trebui să fie o mâncare fără gust cu farfurii decorate în exces. Consider că o alimentație diversificată, în cantități moderate și cu răsfățuri ocazionale reprezintă o strategie minunată pentru menținerea greutății. Sarea e un element important din alimentație și doar persoanele care au probleme de sănătate ar trebui să o elimine din regimul lor, temporar sau definitiv, în funcție de patologie.
Voi ce părere aveți de condimente în preparate?
![]() |
Program:
Contact:
|
Leave A Comment