Dacă e să categorisim tipurile de Irish pub din București vom observa că oamenii ce le frecventează ajung să definească respectivul local. Așadar avem Irish pub de turiști, de expați, de corporatiști și de artiști și familiști, după cum este cazul lui Primus, un pub aflat în apropierea Căii Victoriei, în zona hotelului Radisson. Zicem asta și pentru că de fiecare dată când am fost în pub am observat zumzetul făcut de familii cu copii, studenți de pe la Conservator sau Facultatea de Arte și am recunoscut muzicieni sau actori, veniți la o bere și o conversație voioasă.
Pub-ul are două camere unde toată lumea se vede cu toată lumea, inclusiv separeurile sunt concepute în așa fel încât să vezi și să fii văzut la rândul tău. Lemnul și piatra au fost alese să îmbrace localul cu tavan verde și pardoseală alb-negru, iar luminile sunt aranjate cât să-ți dea o senzație de familiaritate și căldură. În serile de weekend muzica are sonor de scandal, te face să te răstești la cei de la masă, dar îți și vine să dansezi pe scaun.
Meniul te învârte printr-o horă românescă de preparate, te îndestulează repede cu niște sandvișuri, te face să guști din cele cu iz englezesc și te plimbă și prin bucătăria clasică italinească.
Auzisem de bine despre sandvișurile lor, mai ales de Cheese Steak, o ciabatta mare și moale îndesată bine cu fripturică de vită subțire tăiata, ceapă, ciuperci, ardei gras și cheddar, pe care l-am luat ca tester. Ne-a părut rău însă că nu ne-am putut bucura de gustul lui în totalitate pentru că ne tot scăpau din cele două felii de ciabatta diverse ingrediente. Totuși, chiar dacă l-am gustat separat, putem spune că acest combo de vită cu legume este bun și gustos, iar problema întâmpinată de noi ar putea fi rezolvată ușor cu puțin mai mult cheddar care să lege toate ingredientele. Împreună cu o porție gigant de wedges, bine condimentați, și sosuri în cantități îndestulătoare, preparatul te mulțumește pe deplin până la final.
Am comandat și un preparat light și anume creveți cu orez cu lapte de cocos. Creveții cam micuți din punctul nostru de vedere ar fi mers mai bine gătiți direct în orez și nu separat pentru un plus de aromă. Ne-a plăcut gustul lor, dar am avut niște dubii la orezul dulceag care ne-a amintit foarte mult de orezul cu lapte al copilăriilor noastre. Nu știm sigur dacă să-l încadrăm la bun sau nu însă. Nu putem să zicem că l-am comanda din nou cu altă ocazie, dar nici nu ne-am sfiit din a-l mânca la masă. Genul de preparat care îți lasă semne de întrebare.
Am dat o șansă inelelor de calamar, dar am fost dezamăgite de amestecul de făină cu ou cam gros și cu puțin mai mult ulei decât am fi preferat. În combinație însă cu cidrul la draft, cu gust discret de bere și suc de mere, merge ca gustare.
Dintre specialitățile englezești am ales Jacket Potatoes, adică doi cartofi fierți îmbrăcați cu unt și brânză telemea. Este exact cum ne-am face și noi acasă, gustos, hrănitor, nu vreo senzație, dar o garnitură sățioasă, ideală îm combinație cu un fel principal aromat bine.
Coastelor de porc nu le-am găsit niciun cusur însă. Suculente, cu suficientă grăsime cât să te perpelești de plăcere, fragede și de revenit la ele cu siguranță. Plus, au mers perfect cu Primus, berea casei pe care noi am denumit-o pâinică lichidă, dat fiind gustul asemănător.
Sub o crustă un pic cam carbonizată, mușchiul de vită s-a lăsat ușor de mestecat, având o textură corectă. L-am împrietenit cu vinete, dovlecei, ardei și roșii la grătar și seara a devenit mai gustoasă. Intensitatea gustului a venit pe calea berii cu ghimbir de la Crabbie’s.
La desert nu ne-am mai permis prea mult, considerând cantitățile considerabile ale porțiilor de mai sus, dar am zis că ceva trebuie să încercăm. Am ales ștrudelul vienez, care s-a prezentat clasic, sub formă de rulou, împreună cu o cupă de înghețată de vanilie. Tot ca desert, am zice noi, am făcut un mic rond printre cocktailurile din meniu și am ales un Moscow Mule (vodcă și bere de ghimbir) adus într-o cană signature din cupru, un cocktail destul de tare cu gin Hendricks și mult castravete, care te-mbujorează repede, și un Jameson Ginger, al cărui gust nu ne-a prea impresionat însă.
Credit foto: Teodora Țeican
Primus este un loc unde primează atmosfera caldă și veselă, bun de mers cu prietenii sau familie. Mâncarea îți va potoli foamea și îți va satisface papilele gustative chiar dacă preparatele nu inovează.
Ce ne-a plăcut la Primus
- Locația, amenjarea, atmosfera
- Personalul prietenos și fâșneț
Unde mai e de lucrat la Primus
- Cu câteva excepții, mâncarea are nevoie de o împrospătare pornind de la ingredientele folosite și ajungând la modul de preparare. Dacă odată anumite preparate internaționale ar fi impresionat în peisajul Capitalei, acum așteptările bucureștenilor au crescut semnificativ, restaurantele fiind nevoite să se adapteze exigențelor acestora.
![]() |
Program:
Contact:
|
[…] este vis-a-vis de Primus și Terminus, și se întinde pe 2 camere spațioase, iar într-una tronează un pian în jurul […]