Pâine și Vin: Reinventând Gusturi Milenare

//Pâine și Vin: Reinventând Gusturi Milenare

Pâine și Vin: Reinventând Gusturi Milenare

În ultimii ani, expresia „nu mai e ca pe vremuri” s-a propagat din ce în ce mai tare din buzele noastre, răsfrângându-se deseori asupra mâncării. Restaurantul Pâine și Vin se pare că a luat această zicală, a frământat-o bine, a uns-o cu gusturi milenare aproape uitate complet și a adus din trecut pentru papilele noastre niște rețete imposibil de confundat, care ne-au trezit amintiri pe care nu știam că le avem, într-o bucătărie preaplină de gust.

Prima oară când am experimentat acest sentiment al aromelor ultra-intense a fost la un restaurant de fine dining, în care pe farfurii mari se înșirau bucate mici, dar cu gusturi și combinații de gusturi atât de eclectice încât papilele noastre gustative nu știau cu ce să se delecteze mai întâi. Preaplinul de gust nu e doar o furtună pe limbă, ci o întreagă experiență senzorială care adună la loc de cinste toate simțurile, iar cei de la Pâine și Vin au reușit să îl recreeze într-o formă pe care nu am mai întâlnit-o până acum.

Paine si Vin Bucuresti

Paine si Vin Restaurant Bucuresti

Paine si Vin Imparte Impreuna

Totuși, acestea au fost sentimente pe care nu le-am resimțit din prima în restaurant, dar pe care aș fi dorit să le am la purtător din timp. Asta pentru că am întâmpinat seara cu un faux pas excelent. Nici nu am apucat să mă așez bine la masă împreună cu restul echipei Yum Stops că în fața noastră s-au ivit două farfurii cu prescuri mici, moi și călduțe, și un pahar cu ceva lichid roșiatic. În acel moment de tăcere aproape religios am exclamat un foarte sigur-pe-sine „Ah, e oțet balsamic!” când de fapt era un vin roșu la fel de sec precum orgoliul meu – doar restaurantul se numește Pâine și Vin. Are sens, nu? Ei bine, alura ușor religioasă a ofrandei combinată cu clopotele ce îmbracă tavanul restaurantului și neinițierea mea atât de evidentă m-au pus cumva în ipostaza impostorului, gata să descopere cu umilință, de aici înainte, toate tainele pâinii și a vinului.

Adevărul e că e cam imposibil să nu intri măcar într-un pic de misticism sau reverie atunci când iei două alimente milenare precum pâinea și vinul și le transpui reinventate, dar cu etimologia la vedere, într-un meniu contraintuitiv – pur românesc și totodată internațional. Acest meniu a fost a doua surpriză a serii, venit imediat după ofranda de întâmpinare.

Paine si Vin Brutarie

Paine si Vin Furnizori Locali

De câțiva ani, pâinea bună, făcută după tradiții și rețete vechi, a început să își câștige locul de onoare pe mesele românilor în fața franzelei comuniste mult-iubite, dar nu și în meniuri. Ea a rămas în continuare acel „plus” final adăugat unui alt preparat – servit cu pâine proaspătă făcută în casă sau doriți și pâine? La Pâine și Vin, aceasta iese fruntașă cu 5 feluri de baghete (albă, cu semințe, 4 tipuri de faină, cu nuci și fructe uscate), 5 feluri de pâine (cu roșii uscate, blue cheese, trapist de torockoi și altele) și o foccacia cu roșii cherry, cimbru și rozmarin. Recunoaștem că nu am comandat pâine separat, dar dintre combinațiile diverse pe care le-am primit cu platourile încercate, recomandăm cu tărie pâinea cu roșii uscate și trapist de torockoi. De nota 10!

Imediat după contactul cu pâinea din meniu, am făcut cunoștință cu producătorii locali de unde își iau cei de la Pâine și Vin bunătățile. Am apreciat aici atât transparența surselor ingredientelor, cât și informația esențială pe care ți-o relevă descrierile. Ne-am obișnuit atât de tare cu delicatesele internaționale încât atunci când punem mâna pe ceva făcut chiar pe meleagurile noastre sau ale vecinilor, suntem un pic debusolați. Până la urmă, câți dintre noi știm ce înseamnă trapist, tilsit, sucuk și altele? Mai mult, cu ce se mănâncă?

Norocul nostru e că cei de la Pâine și Vin s-au gândit la toate, inclusiv la combinațiile cele mai gustoase. Pe principiul sloganului lor, „Împarte. Împreună”, am început seara cu două platouri savuroase împărțite între patru pofticioși. Din primul platou am savurat tot felul de brânzeturi maturate extrem de aromate, printre care Tilsit de Torockoi, o brânză semimoale obținută din lapte de vacă și o nuanță ușor roșiatică, și Trapist de Torockoi, un Gouda 100% românesc, Grana Padana, mozzarella ciliegine și gorgonzola, combinate cu semințe, nuci, fructe uscate, fagure de miere, muștar iute și dulceață de ardei iute. Nemaipomenite combinațiile!

Branzeturi Maturate Paine si Vin

În continuare am vrut să împărțim aceleași gusturi tradiționale, așa că am ales platoul cu diverse cărnuri, printre care mușchiuleț, salam, cârnat, babic și slăninuță, unse cu ceapă, conopidă și pepene murat, măsline și, desigur, o selecție de pâine asortată. Aici recunoaștem că mai mult ne-au surprins murăturile și telemeaua din punct de vedere al intesității aromei și că ne-am dori să gustăm mai multe cărnuri precum jamonul de mangalița și cârnatul de cerb, care au fost excelente, dar cam singurele din platou care ieșeau în evidență. Suntem curioase dacă varianta cu legume de primăvară, apărută odată cu sezonul, e mai gustoasă.

Paine si Vin Gusturi Traditionale

Dacă nu te tentează platourile, dar îți dorești totuși un mic aperitiv înainte de a trece la deja-renumitele feluri de pizza de la Pâine și Vin, îți recomandăm să comanzi pâinea asortată cu unt aromat. Noi am încercat untul cu portocale și rozmarin, care a fost demențial de bun și care ne-a rămas întipărit în memorie pe tot parcursul mesei.

Paine si Vin Unt cu Portocale

Dacă platourile se anunță cu sugestia „Împarte” și se prezintă sub forma unor ingrediente separate (în parte) care pot fi gustate, amestecate și care cer mâini croșetate deasupra lor, meniul de pizza ne face o sugestie mai subtilă – „Împreună” – și ne întoarce un pic la misticism cu descrierea celor cinci feluri ancestrale de a face pâine – pe vatra romană, în cuptorul flamand, pe jar mexican, în focul bengal și deasupra flăcărilor scandinave.

Din cele cinci tipuri de pizza reinventate, am încercat 4 combinații savuroase, care s-au jucat cu simțurile noastre. S-o luăm de jos în sus: din Flăcările Scandinave am încercat nr. 2 cu smântână, mozzarella, blue cheese, nucă, salvie proaspătă, prosciutto crudo, suc de lămâie și pară, ingredient care a înlocuit dovleacul copt ieșit din sezon. Blatul făcut dintr-o cocă rustică din făină de secară era extrem de hrănitor și îndestulător, ușor crocant și savuros chiar și la margini, unde ingredientele nu ajunseseră. În combinație cu ingredientele alese, am apreciat tăria blatului, care s-a resimțit destul de mult timp până a cedat în fața brânzei mucegăite extrem de intense. Nu știm cum ar fi fost cu dovleac copt această pizza, dar cert e că para a ajutat foarte mult în a echilibra aromele.

Paine si Vin Flacari Scandinave 2

Din Focul Bengal am comandat nr. 3, o pizza naan extrem de asemănătoare unei lipii cu sos de roșii, humus, carne de vită condimentată, ardei jalapenos, sumac, semințe de rodie și coriandru din plin. Dacă ești fan al mâncărurilor libaneze, atunci sigur îți va plăcea această pizza cu humus, care oscilează între ușor picant și dulce-acrișor cu fiecare înghițitură. Pe noi ne-a cucerit, dar recunoaștem că datorită combinației de ingrediente destul de greoaie, nu i-am putut da de hac. Recomandăm să fie împărțită la doi.

Paine si Vin Focul Bengal 3

De la Jarul Mexican am savurat nr. 3, o pizza pe un blat ușor crocant, asemănător unei tortilla, cu cheddar, carne de vită condimentată și coriandru proaspăt. Nu știm dacă ne-a plăcut datorită selecției mai mici de ingrediente sau datorită ingredientelor în sine sau datorită combinației reușite, dar cert este că a fost printre preferatele noastre și că am fi putut să o mâncăm lejer pe toată dacă nu ne-am fi îndestulat și înainte cu cele două platouri.

Paine si Vin Jarul Mexican 3

Nici de la Vatra Romană nu ar trebui să te aștepți la o pizza obișnuită, deși aceste rețete urmăresc tradiția italiană. Noi am comandat nr. 3, deja devenit numărul nostru norocos, cu Tilsit de Torockoi, de care nu ne-am mai săturat, salam Napoli, cârnați de oaie, ceapă roșie, ouă de prepeliță, fulgi de chilli și pătrunjel. Asemenea celorlalte pizza gustate înainte, și aceasta avea o aromă puternică, ușor de recunoscut, de oaie, un mic preview pentru gusturile ce ne așteaptă de Paști.

Paine si Vin Vatra Romana 3

Credit foto: Teodora Țeican

Ce am învățat de la Pâine și Vin a fost o lecție importantă de arome. Întâi că dacă ai furnizorii potriviți, poți avea cele mai gustoase mâncăruri, atât în combinațiile simple, cât și în cele mai complexe. În al doilea rând am reînvățat că pâinea poate sta la baza unei mese, nu doar ca aliment adjuvant, ci ca un liant între ingrediente. Cât despre vinuri, ai încredere în personalul politicos și foarte bine antrenat al restaurantului, gata să îți recomande un pahar bazat pe pofte sau pe mâncărurile comandate. Apoi răsuflecă-ți mânecile și pregătește-te să împarți împreună bucatele de pe masă. Poftă bună!

Logo Paine si Vin Program:

Mon-Thu:
17:00 – 01:00
Fri-Sat
17:00 – 04:00
Sun:
17:00 – 01:00
Contact:

  • contact@painesivin.ro
2018-06-12T10:05:09+00:00 April 11th, 2017|Hangouts|0 Comments

About the Author:

Iulia Văcăroiu
Meșter în ale IT-ului pe Yum Stops, Iuliei îi place să caute pe Google soluții în Java Script și PHP. Nu le înțelege neapărat, dar suficient cât să fie Site Manager.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.