Gastronomika – Un Vis Culinar Balcanic în Mijlocul Bucureștiului

//Gastronomika – Un Vis Culinar Balcanic în Mijlocul Bucureștiului

Gastronomika – Un Vis Culinar Balcanic în Mijlocul Bucureștiului

Într-una din primele zile de vară, când nu ploua chiar așa cum plouă acum, ne-am dat întâlnire în grădina secretă de la Gastronomika. Bine, nu-i atât de secretă și nici atât de îndepărtată, dar cumva se face că e dintr-un cartier prin care nu prea treci decât special ca să ajungi undeva, pe Ion Neculce 63.

În drum spre restaurant, în tramvai, i-am frunzărit meniul rapid ca să știu la ce să mă aștept: multe midii, icre, caracatiță și alte nebunii marine care nu se prea pupau cu foamea mea, așa că de teamă să nu aleg burgerul din toate minunățiile alea doar pentru că mi-era foame, am decis să-mi iau un covrig pe drum ca să-mi potolesc stomacul. Câteva ore mai târziu am realizat că a fost cea mai mare greșeală pe care puteam să o fac pentru că la Gastronomika am dat de mâncare atât de bună încât mi-a fost greu să mă opresc.

Restaurantul, deși destul de proaspăt în registrul localurilor din București, are un iz de bine așezat. E genul acela de spațiu care pare înfipt în istoria locului de mai bine de douăzeci de ani, genul de loc unde te-ar fi scos ai tăi la un prânz la mare când erai mic și pofticios, genul de loc unde te-ai opri pentru un pește gustos undeva prin Deltă. E comod și primitor și retras de oraș și agitație, iar într-un mod ciudat te face să te simți proaspăt revenit de la plajă, bronzat, odihnit și înfometat, chiar dacă tu de fapt tocmai ai coborât dintr-un tramvai aglomerat. Cel puțin eu cu feeling-ul ăsta am rămas, iar senzația asta combinată cu mâncarea bună sigur mă vor aduce înapoi cu proxima ocazie.

Gastronomika Gradina Bucuresti

Gastronomika Pelin Vin Spumant

Gastronomika Pelin Noroc

Acum să vorbim despre mâncare sau mai bine zis despre festin! La Gastronomika trebuie să vii cu foame și cu poftă de vorbă. Oamenii de acolo sunt super prietenoși, nu le e teamă să-ți recomande ceva bun din meniu și nici nu-ți iau farfuria din față când văd că stai și tu zece minute ca să respiri. Ba din contră, dacă îi anunți că ai terminat, iar pe farfurie încă mai ai bunătăți, îți mai toarnă un pahar de Pelin dulce-amărui și îți spun că te mai lasă să te gândești un pic până la următorul fel. Și așa îți dai seama că mai încape câte ceva și că de fapt nu te grăbești nicăieri.

Noi ne-am început seara cu niște aperitive demențiale: o zacuscă de pește, una cu hribi și Ajvar, o pastă sârbească din vinete și ardei, cunoscută și sub numele de „caviar vegetal”, bune de întins pe lipia proaspătă. Alături de ele, ne-am mai bucurat papilele gustative cu o porție zdravănă de Crostini con fegatini & porcini din ficăței de pasăre, gustoase dar un pic cam uscățele, o porție de bruschete cu niște icre incredibile, fix cum am mâncat doar la mare sau la Dunăre, și o burrata de bivoliță pe care o tot vânăm prin București și de care în sfârșit am dat într-un local cu specific balcanic. Cine ar fi crezut?

Dintre preparatele mai puțin apreciate la aperitiv menționăm bruschetele cu roșii care aveau nevoie de mai mult ulei, usturoi și sare, deci cam de toate, și crudo-ul de creveți, pregătit după o rețetă albaneză de creveți proaspeți marinați cu ulei de măsline, zeamă de citrice, puțin usturoi și pătrunjel, care nu ne-a prins așa cum trebuie. Dacă ești însă mare fan al peștelui marinat, musai să încerci și asta și crudo-ul de pește cu biban de mare și-apoi să ne spui și nouă dacă e cum trebuie!

Gastronomika Ajvar Zacusca Peste Hribi

Gastronomika Crostini Fegatini Rosii Icre

Gastronomika Burrata Bivolita

Gastronomika Crudo de Peste Biban

Au urmat apoi midiile în sos de vin alb cu peperoncino, piperate bine de tot, evident, și midiile Gastronomika cu smântână și usturoi din plin, o combinație demențială, în special datorită midiilor mari și suculente, care încă își mai păstrează un pic gustul de mare și te aruncă fără milă într-o fantezie în deltă din care greu te mai trezești.

La cât de bune au fost toate, am zis să musai trebuie să încercăm cam tot ce e în meniu, așa că bucătarii Gastronomika ne-au fericit cu două platouri mari cu de toate. Primul, cel de pește, ne-a trecut printr-o doradă, un pește alb delicios cu un gust nu foarte bogat, excelent dacă vrei ceva mai light, o caracatiță la grătar cum n-am mai mâncat de mult, proaspătă, suculentă, mare și făcută așa cum trebuie, și un calamar prăjit care, zicem noi, ar fi stat mai bine câteva minute în plus în tigaie.  Toate astea asezonate cu niște legume la cuptor, bune bune de zici c-au fost culese din grădina (pe care ne-am imaginat-o noi) aflată în spatele restaurantului.

Gastronomika Midii Usturoi Smantana

Gastronomika Platou Dorada Caracatita Calamar

La felul „principal” (de parcă ce-am mâncat până acum n-a fost suficient de principal) am primit al doilea platou, cu aripioare, oaie și cârnați. Aripioarele de pui Piri Piri sunt descrise ca fiind „iuți de ne ții minte” și, într-adevăr, se țin de cuvânt. Sunt picante bine de tot, dar într-un mod plăcut, care-ți permite să simți gustul cărnii. Pljeskavica, specialitatea din carne de vită făcută în casă a fost bună și aromată, dar ne-a picat cam greu după atâtea feluri, în special împreună cu pastrama de oaie. Recunoaștem că pe astea mai greuțe le-am luat la pachet, dar ținem să vă spunem că sunt bune și a doua zi. Coastele de porc însă, deși gustoase pentru că nu credem că există coaste care să nu fie bune, ar avea nevoie, zicem noi, de mai mult timp la cuptor la o temperatură mai mică. Când le-am testat noi, erau cam uscățele, iar sosul barbecue nu compensa suficient. Pe același platou și-au mai făcut apariția și niște cârnați absolut demențiali pe care, iată, nu-i mai găsim în meniu, dar pe care sperăm să-i prindem la următoarea vizită.

Cât despre desert, vă dați seama că nu mai intra nimic după așa o masă, dar oamenii de acolo ne-au convins totuși să încercăm deserturile lor și nu am regretat deloc. Ne-am răcorit cu o înghețată de mere cu scorțișoară și căpșuni cu mentă super fresh și plină de gust, un parfait dulce-amărui făcut în casă, plin de nuci, și Trileqe, o prăjtură albaneză cu blat însiropat în lapte și caramel, care ți se topește pe limbă și care cu siguranță ar fi devenit „desertul copilăriei” dacă l-am fi prins mai demult. Delicios!

Gastronomika Platou Gastronomika Carnati Pljeskavica

Gastronomika Trileqe Prajitura Albaneza

Credit foto: Teodora Țeican

Concluzii? Gastronomika e de vizitat cu mulți prieteni și foame mare. Pregătește-te de o masă copioasă de la care să nu te ridici prea repede, de multe râsete și o stare ca de concediu la mare! Fă-ți drum neapărat pe acolo vara asta. N-o să regreți!

Ce ne-a plăcut la Gastronomika:

  • Personalul extrem de prietenos care se poartă ca niște adevărate gazde
  • Grădina liniștită, înverzită și umbrită
  • Zacusca de pește, ajvarul, icrele, midiile Gastronomika, caracatița la grătar, cârnații și Trileque, prăjitura albaneză

Unde mai e de lucrat la Gastronomika:

  • Pljeskavica și coastele de porc ar putea fi mai puțin uscate

Logo Gastronomika Program:

  • Mon-Fri: 12:00-00:00
  • Sat-Sun: 12:00-00:00

 

Contact:

  • +40737940512
    restaurant@gastronomika.ro

Meniu Gastronomika

 

2018-06-29T15:34:53+03:00 June 29th, 2018|Secret Gardens|0 Comments

About the Author:

Iulia Văcăroiu
„Azi ce-ai mâncat?” e întrebarea pe care o primește zilnic Iulia de la mama ei. Și cel mai bun răspuns e de fiecare dată o recenzie Yum Stops. E co-founder a yumstops.com, alături de Aleka, și-i place în egală măsură mâncarea fără pretenții, cât și cea cu pretenții din plin.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.