Le Consul – Restaurantul Care Sărbătorește Arta Culinară

//Le Consul – Restaurantul Care Sărbătorește Arta Culinară

Le Consul – Restaurantul Care Sărbătorește Arta Culinară

UPDATE: Din păcate, acest local s-a închis.

Francezii au pus punctul pe „i” la categoria haute cuisine, spaniolii i-au depășit în ultima vreme, iar noi culegem informații culinare din stânga și dreapta și ieșim la înaintare cu bucătarii noștri chefi, școliți prin restaurantele din afară. Așa este cazul restaurantului Le Consul, apărut recent ca o trufă prețioasă în peisajul culinar bucureștean, unde chef Mihai Irimia a lăsat Belgia pentru capitala României și-și folosește forțele artistice și gastronomice în farfuriile noului restaurant.

Decorul localului este gândit în linii simple, mult alb pentru pereți, nuanțe liniștitoare de pământ pentru mobilier, iar tușa de culoare vine chiar de la intrarea în local unde tronează un imens tablou cu câinele Le Consul, pictat de Dan Arcuș. Culoarea vine și dinspre tavan, mai exact de la  sistemele de iluminat ce se joacă cu geometria cercurilor. Scaunele sunt elegante și confortabile în același timp, muzica îți atinge suav urechea, iar chelnerii se mișcă discret și rapid și apar atunci când e nevoie.

le-consul-fine-dining-restaurant

le-consul-decor-minimalist

Atenția la detalii stă și în vesela folosită, fiecare preparat având propria sa farfurie, cel-l pune și mai mult în evidență, iar acolo unde e nevoie (cum e cazul cheesecake-ului) farfuria este rasturnată, creând iluzia de desert cu fustă de bal.

Meniul de mâncare este concis. Lungi sunt doar numele preparatelor, care nu relevă chiar tot, asta pentru magia descoperirii gustului. Meniul de deserturi e separat și pare exact ca biletul tău spre lumea lui Hansel și Gretel.

Ca o urare de bun venit am primit din partea casei drept amuse bouche, câte 3 bomboane învelite în ciocolată albă cu cremă de migdale și trufe. Experiența te trece întâi prin senzația de rece, apoi când spargi învelișul de ciocolată, papile gustă din dulce și sărat laolaltă. Nu cazi în vreun leșin de plăcere, dar clar începi să fii curios în privința celorlalte preparate. Tot înainte de masă, ne-am bucurat de o plăcere simplă pe bază de pâine proaspăt coaptă cu un dressing de ulei de măsline și oțet balsamic.

le-consul-amuse-bouche

yum-stops-team-le-consul

La recomandarea chelnerului am luat ou trufat cu jambon de Bellota, unul dintre cele mai apreciate din lume. Plating-ul preparatului te duce cu gândul la un tablou, iar combinația de gust sărat cu dulce, face din aperitiv, unul memorabil. Oul prăjit perfect, ceapa caramelizată, florile comestibile, jambonul fraged, spuma, nucile și parmezanul crocant fac din aperitiv, o poezie. Dacă nu poți lua din toate ingredientele într-o porție, combină-le câte două sau trei și vei avea alte arome și gusturi la fiecare înghițitură.

Un alt peisaj de privit secunde în șir este oferit de foie gras-ul de rață cu trufe și dulceață de gutui cu ghimbir. Așterni pe felia de pâine cu stafide un strat de foie gras, pui un pic de dulceață și nu-ți mai găsești cuvintele de apreciere pentru această delicatesă a gastronomiei.

Fiecare restaurant face supă de ceapă altfel, iar la restaurantul Le Consul supa are în plus miez crud de nucă și vine alături de un foietaj cu brânză Comte gratinată. Ce ne-a scos un pic din filmul mirajului culinar a fost foietajul, ce părea fix un bușeu clasic cu brânză, dar se prea poate ca gusturile noastre să fie încă în faza de ucenicie.

ou-trufat-jambon-le-consul

foie-gras-rata-trufe-le-consul

supa-ceapa-miez-nuca-le-consul

Felul principal a venit din mare cu un pește de care nu mai auzisem și anume limbă de mare. Acesta este un pește plat, fără oase pe care bucătarul a avut inpirația să-l facă sul și să-i pună un dop de spumă, ca tu să te minunezi. Alături de sparanghel, shiitake și sos de șampanie, farfuria avea un aspect abstract, ce te făcea să începi cu sfială periplul culinar. Altfel, peștele s-a dovedit a fi foarte gustos, cu o textură atipică, destul de robustă.

Ca o alternativă la rața cu portocale, aici găsești piept de rață cu sfeclă coaptă în crustă de sare și micro salată bogată în vitamine. Rața suculentă ia din dulcele copt al sfeclei și se împrospătează cu salata trecută printr-un fir de sos. Și da, rața merge foarte bine și cu legume, dulci, ce-i drept.

limba-de-mare-shiitake-le-consul

piept-rata-sfecla-coapta-le-consul

Primăvara în farfurie a venit cu vițelul gătit la temperatură scăzută și wok de legume crocante, salvie și verjus, un fel de suc de struguri necopți, folosit în loc de oțet. Joaca cu texturile s-a simțit mai mult ca în orice alt preparat, mai ales când combinai vițelul fraged cu morcovii sau ridichiile crocante.

Coastele de miel în crustă verde alături de paccheri umplute cu anghinare, roșii confiate și muguri de pin a fost de departe cel mai impresionant fel, atât ca aspect cât și gust. Un mare plus pentru faptul că senzația de greutate nu a apărut nici la finalul preparatului.

vitel-wok-legume-le-consul

coaste-miel-paccheri-le-consul

Deserturile de la Le Consul au mari șanse să devină printre faimoasele capitalei, mai ales că la originea lor stau dulciuri pe val, dar dichisite în așa mod încât ies cu mult în fața celor clasice. Să luăm de exemplu cheesecake-ul cu fructe roșii ce vine pe o farfurie întoarsă, de parcă primești o prăjitură gătită ca de bal.

Millefeuille cu cremă de vanilie este provocator de mâncat din cauza frăgezimii, dar cu ciocolata albă și caramelul sărat toate ingredientele se unesc. Iei și un pic de pudră de deasupra, te întrebi dacă este lapte praf și te luminezi când afli că este pudră de ulei de măsline.

cheesecake-fructe-rosii-le-consul

millefeuille-vanilie-caramel-sarat-le-consul

Pe planeta de ciocolată, desertul ce este întregit de crème brûlée cu aromă de portocale și kumquats confiate, am vrea să ne mutăm și să trăim până când Inima frântă a lui Ispahan ne va despărți. Acest din urmă desert este de fapt un macaron crocant, moale, cu sos de zmeură și cu fructe de pădure dintre cele mai aromate.

A fost loc și pentru un foarte intens sorbeto cu lime și busuioc, care, combinat cu macarons a completat o masă grațioasă și totuși copioasă.

planeta-de-ciocolata-le-consul

ispahan-macaron-zmeura-le-consul

sorbeto-lime-busuioc-le-consul

Credit foto: Teodora Țeican

Prețurile reflectă calitatea ingredientelor, migala bucătarului și pasiunea pentru fine dining, dar nu sunt prea departe de cele ale restaurantelor ce păstrează aceleași atribute din oraș. Treci prin meniul Le Consul și notează-ți cel puțin o dată în calendar în care să te lași surprins de arta culinară.

Când a fost ultima oară când ai servit o cină memorabilă?

le-consul-logo Program:

Mon – Fri:
12:00–23:00
Sat – Sun 12:00 – 23:00
Contact:

  • 0746 255 495
  • contact@leconsul.ro
2019-11-18T23:20:24+03:00 November 23rd, 2016|Fine Dining|1 Comment

About the Author:

Mihaela Gheață
Unele preparate merită scrisori de dragoste, spune gurmanda Mihaela, pentru care freelancing-ul în Social Media a devenit un job cât se poate de apetisant. În timpul liber scrie recenzii delicioase pe Yum Stops.

One Comment

  1. […] ce am făcut cunoștință cu restaurantul Le Consul printr-o cină unde trufele au fost vedetele preparatelor încercate, am luat parte și la o […]

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.