Acum câteva săptămâni am ajuns și noi în sfârșit la Smokăreală, restaurantul cu specific Texas BBQ de pe strada Mendeleev 33, din București. De ce zic „în sfârșit”? Pentru că am tot auzit lucruri bune despre local și mâncărurile sale gustoase de la colega noastră Aleka, care îi vizitase deja de câteva ori și care s-a declarat fană din start.
Trebuie să recunosc că nu sunt cel mai mare connoisseur de barbecue (aka BBQ) și că eram curioasă să aflu care e specificul „grătarului” texan de la Smokăreală. Aparent ce-l face diferit sunt chiar cuptoarele tip „smoker offset”, care gătesc prin afumare și foc indirect din lemne de esență tare. Temperatura în acest tip de cuptoare e destul de joasă (undeva între 100 și 130 de grade Celsius, depinzând de tipul de carne), ceea ce înseamnă că preparatele sunt gătite multe ore până să fie gata. Brisket-ul, spre exemplu, se gătește timp de 12-14 ore. De aici și numele localului: Smokăreală.


În restaurant ai și preparate vegetariene, desigur, de nelipsit din orice local modern, dar trebuie să știi că tot spațiul țipă carne și friptură, de la lumina călduță și roșiatică, care amintește de becurile din interiorul unui cuptor, până la ușile de cuptoare clasice care decorează o parte din pereți și chiar și „clanța” de la intrare, care nu știu dacă are doar forma unui satâr sau a fost cândva satâr pe bune. Partea mișto e că atenția asta la detalii se traduce și în preparatele propriu-zisă, care sunt pregătite cu grijă.
Ce comanzi bun la Smokăreală?
Ca să ne trezim pofta, noi am început seara cu platoul Austin, cu somon, curcan și aripioare de pui, toate gătite la smoker și fenomenal de fragede și aromate. Cărnurile acestui platou vin acompaniate de guacamole cu murături, salată coleslaw și sos BBQ, care le completează perfect, dar pe care noi am decis să le completăm „și mai bine” cu o porție de Tacos cu guacamole, fasole neagră și smântână, o alegere gustoasă din selecția pentru vegetarieni și nu numai, precum și două porții de Tacos cu pulled pork, sos Cherry BBQ, castraveți, jalapeno și ceapă murată, care sunt fenomenal de bune și care se mănâncă singure.


În plus, am mai comandat la masă și câteva porții de cartofi la cuptor, cu usturoi și rozmarin, plus câteva porții suplimentare de coleslaw, adică salată de crudități (cu varză, morcov și ceapă, toate amestecat cu maioneză și iaurt). De ce menționez garniturile de pe acum? Pentru că, sincer sincer, cartofii ăia la cuptor au fost cei mai buni cartofi mâncați recent în București, perfect condimentați și atât de bine întrepătrunși încât poți să-i mănânci lejer goi, dar care merg super bine combinați și cu sosurile homemade de la Smokăreală: diverse tipuri de sosuri BBQ cu dulceață de cireșe, miere sau bourbon, precum și un sos ușor picant cu muștar și ardei Carolina.
Și salata coleslaw a plăcut mult la jumătate din masă, asta pentru că ajuta, datorită iaurtului și maionezei, să echilibreze gusturile foarte aromate ale cărnurilor. Cealaltă jumătate de masă ar fi preferat însă niște salate mai aromate, dar s-au descurcat amestecându-și coleslaw-urile cu sosurile gustoase menționate mai devreme.
Acum că am terminat cu introducerile, să trecem și la main-uri, adevăratele motive pentru care am venit la Smokăreală. Brisket-ul se referă carnea luată de pe pieptul vitei, un mușchi foarte puternic, care trebuie gătit corespunzător pentru a-l frăgezi. E, de asemenea, considerată carnea perfectă pentru slow smoking barbecue în Texas.

Acestea fiind zise, brisket-ul e foarte diferit de orice grătar românesc. E o carne fragedă și, totodată, ușor uscată. Exteriorul un pic ars și bine condimentat, partea preferată de mulți care iubesc grătarul texan, contrastează puternic ca aromă cu interiorul savuros, umami și „atât”. Combinat cu murături (sărate), salată coleslaw și sos BBQ (dulci și acrișoare), preparatul e „complet” și ca gust, și ca textură. Dar, dacă nu știi la ce să te aștepți și e prima oară când mănânci un smoked brisket, cum a fost pentru două dintre noi, poate fi o experiență ușor dezamăgitoare, pentru că este, cred eu, un acquired taste. Nu suntem hotărâte însă. Mai trebuie să încercăm! Să ne spuneți și voi ce părere ați avut în comentarii.
Aceeași ceafă de vită am încercat-o în varianta Sandwich Brisket, cu felii de piept de vită, castraveți, jalapeno murați și sos Carolina Mustard, care ne-a plăcut tare tare și care chiar ne-a surprins ca gust. E poate cea mai bună variantă de a testa brisket-ul dacă ești necunoscător și vrei să descoperi despre ce e vorba, dar și o variantă delicioasă dacă ești deja fan al acestui tip de carne.

Ne-am luat și un Pulled Beef Burger, cu ceafă de vită fâșii, cu cașcaval, castraveți murați și roșii, care e fenomenal de bun și sățios. Ce merită menționat aici, dar și la celelalte sandwich-uri de la Smokăreală, e că chiflele sunt foarte diferite de chiflele brioche cu care ne-am obișnuit prin București. Chiflele de aici sunt mai tari și mai consistente, crocante datorită faptului că sunt rumenite pe plită. Un burger sau un sandwich la Smokăreală ține bine de tot de foame datorită acestui fapt.

La final ne-am delectat cu niște plăcinte de vișine și dovleac, pe care e bine să știi că trebuie să le comanzi înainte să termini masa. Durează cam 20 minute să fie făcute, plus câteva minute să aștepți să se răcească. Noi le-am vrut mai repede și ne-am și aruncat pe ele imediat cum au venit la masă. Ca atare, interiorul nu apucase să se facă foarte bine.

Credit foto: Teodora Țeican
Vă las aici, cu poze și poftă și o invitație deschisă să le faceți o vizită celor de la Smokăreală și să ne spuneți și nouă ce-ați încercat. Noi pusesem ochii și pe coastele de vită când am fost, dar din păcate, se epuizase stocul. Dacă le încercați, lăsați un semn aici cu impresii!
![]() | Adresă: Strada D.I. Mendeleev 33, București Program: Mon-Sun: 12:00 – 22:00 Contact: 0741 237 216 |
Leave A Comment