Divan, Locul Unde Gusturile Dau Petrecere

//Divan, Locul Unde Gusturile Dau Petrecere

Divan, Locul Unde Gusturile Dau Petrecere

Deschis vara aceasta într-un loc nou pe strada Barbu Văcărescu nr. 241A, Divan a rămas același „bazar al simțurilor” cu care a obișnuit Capitala de ani buni, dar cu care noi de abia acum am făcut cunoștință în toată splendoarea sa culinară. Vă anunț de pe acum că o să exagerez aproape toată recenzia asta, dar cu un motiv foarte bun: nu am mai încercat de foarte mult timp atâtea preparate atât de gustoase, care în ciuda amestecului de arome care mai care mai variate, să mă surprindă atât de mult. Divan, ne-ai cam dat pe spate!

Acum, înainte să trecem la mâncare, să vă povestim un pic și de local. Într-un restaurant cu influențe grecești puternice ca design, Divan a venit cu mici detalii turcești care completează aspectul fără să îl încarce. Aerul e plin de arome vaporoase de narghilea, care-ți trezesc apetitul aproape instant, iar muzica te transpune în alt oraș cu totul. Staff-ul e prietenos și cunoaște foarte bine meniul, ceea ce am apreciat, însă par puțin verzi din unele puncte de vedere. Așezate la masă în apropiere de bar și bucătărie, am putut prinde câteva conversații și drumuri agitate, comenzi întârziate și parțial greșite într-un restaurant doar pe jumătate plin în acel moment. Ne-a făcut să ne întrebăm cât de solicitat e personalul în zilele cu adevărat aglomerate. Dar, sincer, pe cât de bună e mâncarea, noi am decretat că se iartă orice mică greșeală la Divan. Sincer, toate pier sub puterea gustului.

Divan Barbu Vacarescu Bucuresti

Divan Barbu Vacarescu Interior Design

Divan Barbu Vacarescu Yum Stops Recenzie

Am avut alături de noi o gurmandă pasionată de mâncarea turcească, The Socialite, care ne-a fost ghid în această incursiune gastronomică și ne-a ghidat tare bine!

Am început cu-n Humus proaspăt și extrem de gustos, în special combinat cu lipia caldă și ușor dulceagă. Tot ca aperitiv am comandat Sigara Böreği la recomandarea ospătarului și am fost ușor dezamăgite la vederea unor mici rulouri de foietaj cu brânză și mirodenii. Delicioase în schimb la gust, însă nu se compară cu restul preparatelor din cadrul meniului de Mezeler. Tot acum am comandat și Kabak Mücveri, niște chifetele din dovlecel cu brânză, moi la interior și crocante la exterior, care au mers foarte bine cu iaurtul turcesc cu mentă și castraveți, Cacik.

Divan Barbu Vacarescu Jumus

Divan Barbu Vacarescu Kabak Mucveri Cacik

Complet separat de orice altceva însă sunt următoarele două aperitive, care ne-au cucerit complet. Primul, Kelle Peyniri, este un preparat din brânză de la Balikesir, similar ca textură cu halloumi, dar cu un aftertaste puțin mai sărat, gătit în sirop și caise și servit cald. Nu găsesc cuvintele necesare pentru a descrie gustul, însă e ceva nemaipomenit, care trebuie neapărat împărțit cu cineva. Datorită aromelor foarte puternice, preparatul poate fi un pic prea sățios și e păcat să nu ajungi și la felul principal.

Tot ca aperitiv am comandat și Peynirli Güveç, o brânzică moale, pisată, gătită cu roșii și ardei iute la cuptor și gratinată, care ni s-a părut la fel de gustoasă, dar care se mănâncă mai lejer, chiar și de către o singură persoană. Aviz iubitorilor de mâncare picantă însă: nu vă așteptați să vă piște prea tare acest preparat – noi n-am simțit deloc ardeiul iute, ceea ce nouă ne-a plăcut, dar poate pe voi nu vă gâdilă.

Divan Barbu Vacarescu Kelle Peyniri

Divan Barbu Vacarescu Peynirli Guvec

Invitata noastră gurmandă ne-a mai recomandat și Testi Kebabı, o specialitate din Anatolia gătită într-un recipient din lut. Cel de la Divan, compus din vită predominant, este pregătit într-un vas complet închis, adus la masă și tras în flăcări, înainte de a fi spart cu ajutorul unui ciocan și servit. Este ideal pentru două persoane, iar carnea fragedă merge excelent cu orez sau bulgur. Fiți atenți cu preparatul însă! Există riscul ca bucățele din ceramică să ajungă în carne (după spargere). Gustul cărnii fragede ni s-a părut extrem de bun, însă textura accidental nisipoasă pe alocuri ne-a cam luat din plăcerea culinară.

Divan Barbu Vacarescu Testi Kebabi Show

Divan Barbu Vacarescu Testi Kebabi

Divan Barbu Vacarescu Testi Kebab

Am mai comandat, de asemenea, un Kuzu Pirzola, adică niște cotlete de berbecuț gătite excelent, care se rupeau ușor de pe os, servite cu pilaf și inele de ceapă cu mirodenii. Pentru cei care comandă și aperitiv, le recomandăm să împartă și acest preparat deoarece la cele 700 de grame ale sale, poate fi destul de sățios, iar pentru a echilibra gusturile, poate fi combinat și cu Bostana Salatası, o salată cu roșii, rodii, fistic și mentă extrem de răcoritoare.

Noi ne-am mai făcut de cap și cu İskender Kebap, niște fâșii fine de miel la grătar, gătite cu unt și frăgezite cu iaurt, servite pe un pat de pita, totul înmuiat într-un sos de roșii ușor picant. Și acest preparat e de 700 de grame, iar pe lângă gramaj, carnea de miel în sine poate fi un pic cam greoaie, așa că îl recomandăm tot împărțit cu altcineva, în special dacă mai vreți și un desert după și poate combinat, așa cum am făcut noi, cu un Imam Bayildi, adică o vânătă coaptă umplută cu legume tăiate fin și rumenite bine la cuptor.

Divan Barbu Vacarescu Kuzu Pirzola

Divan Barbu Vacarescu Bostana Salatasi

Divan Barbu Vacarescu Iskender Kebap

Divan Barbu Vacarescu Imam Bayildi

La final, cu toate că ne pregăteam să ne rostogolim din restaurant, nu am putut să nu comandăm și desert. Künefe, pastele subțiri gătite cu brânză dulce și fistic și servite calde, ne-a uns pe suflet exact așa cum ne așteptam, iar Güllaç, binele cunoscut desert otoman cu lapte și aromă de trandafir, ne-a surprins simțurile cu fiecare linguriță. Rahatul turcesc, cu toate că ne-a făcut cu ochiul la început, ne-a cam pus capac cu dulce la finalul acestei mese bogate și nu am putut să îl terminăm, dar înghețata turcească, cu lapte, vanilie și fistic (zicem noi), a fost un digestiv excelent pentru a ne relaxa papilele gustative.

Divan Barbu Vacarescu Kunefe

Divan Barbu Vacarescu Dessert Heaven

Divan Barbu Vacarescu Rahat Turcesc

Credit foto: Teodora Țeican

La final, nu știm sigur pentru ce am recomanda restaurantul Divan mai exact. E perfect atât pentru o cină romantică, cât și un business lunch, ba chiar și pentru o gustare, de ce nu? Pe noi ne-a surprins cu fiecare preparat și fiecare înghițitură și de abia așteptăm să ne ducem toți prietenii, iubții și familiile acolo.

Ce ne-a plăcut la Divan:

  • aperitivele Kelle Peyniri și Peynirli Güveç, adică brânza prăjită cu caise și brânzica la cuptor cu roșii. Două preparate pe care musai trebuie să le încercați dacă sunteți fani brânză.
  • show-ul dat de Testi Kebabı, vasul de lut în flăcări
  • faptul că și preparatele ușor mai banale aveau un gust incredibil

Unde mai e de lucrat la Divan:

  • Postura personalului, vizibil agitată

Logo Divan Program:

  • Mon-Fri: 11:00-00:00
  • Sat-Sun: 11:00-00:00

Contact:

  • divanbv@divanbrands.ro

Meniu Divan

2020-02-02T14:03:52+03:00 October 5th, 2017|Dinner Date|1 Comment

About the Author:

Iulia Văcăroiu
„Azi ce-ai mâncat?” e întrebarea pe care o primește zilnic Iulia de la mama ei. Și cel mai bun răspuns e de fiecare dată o recenzie Yum Stops. E co-founder a yumstops.com, alături de Aleka, și-i place în egală măsură mâncarea fără pretenții, cât și cea cu pretenții din plin.

One Comment

  1. […] Mergem la Divan și în 2020, cum spune și Ghazaleh Emami […]

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.