În primele zile de primăvară am tras o fugă în patru la Trei, Restaurantul Trei, pe care-l găsești undeva la mijloc între Piața Corneliu Coposu și Hala Traian, mai exact pe Calea Călărașilor 103. Acum, ca s-o spunem pe bune, prima oară când pășești la Trei ai un pic impresia că tocmai ai intrat în restaurantul unui hotel de trei stele din Mamaia de acum 10 ani și că ai ajuns prea repede la un botez. Ce vrem să spunem prin asta e că e mega old school locul, cu fețe de mese albe în multiple straturi pe mese, scaune cu tapițerie din catifea roșie (cu model!) și lambriuri din lemn pe colțurile pereților. Monotonia e ocazional ruptă de tablourile alternative de pe pereți, dar în principiu nu e foarte instagramabil restaurantul. Ce e, în schimb, ultra instagramabilă e mâncarea și de fapt motivul pentru care ne-am dat întâlnire la Trei.
Am aflat de la proprietarii restaurantului, trei la număr, printre care unul chiar bucătarul, că așa au moștenit restaurantul și că, înainte să se apuce de renovări îndelungate, au vrut să deschidă localul și să testeze meniul, destul de internațional, dar cu puternice influențe românești, unele mai clasice, altele mai reinterpretate.
Cu ce ne-am delectat noi? Păi, am început seara cu un pate de ton cu usturoi crocant, castraveți murați și lipie proaspătă, o combinație demențială de care nu ne mai săturam! Meniul conține de fapt, în „Avanpremieră”, un pate de casă de ficat de pui cu dulceață de ceapă, arpagic murat și chipsuri crocante de ceapă, care sună la fel de bine, dar noi am avut norocul să testăm ceva nou în lucru la bucătărie, ceva ce sperăm să fie inclus în meniul de vară al restaurantului.
La felul principal ne-am încumetat întâi să încercăm o mâncare de castraveți murați cu spată de porc, roșii și mărar, ceva ce am înțeles că ar fi un preparat destul de comun în România, dar pe care noi, recunoaștem, nu l-am mai încercat până acum. Destul de gustos, destul de sățios, dar un pic surprinzător la prima înghițitură, în special dacă nu ești obișnuit cu un gust acrișor într-o tocăniță.
Callos, al doilea preparat încercat, seamănă foarte mult cu un gulaș și este făcut din burtă de vită, chorizo, ardei și roșii. Alături de niște pâinică proaspătă, ne-a făcut să ne gândim la genul acela de mâncare vindecătoare de răceli prin gustul său ușor picant (datorat chorizo-ului) și aportul caloric îndestulător. Recomandăm!
Din cadrul dichiselilor boierești ne-am delectat cu o pulpă de rață cu piure de mazăre cu mentă și legume caramelizate. E genul de preparat pe care nu ai cum să-l lași neterminat în farfurie, dar care credem noi că ar putea beneficia în urma unor îmbunătățiri. În primul rând, rața confiată are din start o aromă bogată și dulce care funcționează foarte bine de una singură. În cazul acesta, anasonul folosit la gătit în acest caz i-a furat foarte mult din savoare, aducând rața mai aproape de parfum decât de mâncare. Poate că nu ne-ar fi lăsat această impresie atât de mult dacă menta din piure n-ar fi fost și ea din abundență. Per total, la finalul preparatului, ai impresia că te-ai cam spălat pe dinți datorită prospețimii ingredientelor, ceea ce nu e neapărat rău, în special pentru o primă întâlnire, dar noi am sugera totuși să pick one or the other. Anason sau mentă, ce să fie, Trei?
Dar acum să trecem la vedetele serii! Nu ai zice când îl vezi, dar cert e că Restaurantul Trei are printre cei mai buni burgeri și cele mai bune coaste de porc pe care le-am mâncat în București până acum, ceva cu adevărat surprinzător pentru un local cu un meniu atât de internațional. Burgerul de vită Black Angus, cu bacon, ceapă caramelizată, brânză Edam, sos barbeque, cartofi prăjiți și coleslaw, a fost uriaș, gătit exact așa cum trebuie și extrem de gustos. Singurul minus, am zice noi, e salata coleslaw, cam uscățică.
Ne-am bucurat, de asemenea, să vedem coaste de porc în adevăratul sens al cuvântului, mari și pline de carne, îmbăiate de-a dreptul în sos barbecue, pe un pat de porumb și ceapă verde trase în unt. Dacă te duci la Trei în viitorul apropiat, asigură-te că mergi nemâncat și gata să te bucuri de coaste!
Cât despre desert, să știi că ai suficiente opțiuni din care să alegi. Noi am încercat Vis Alb, un mousse de ciocolată albă cu shavings de căpșuni, un Cheesecake cu lămâie, și un Ferrero Mousse, toate bunicele, dar cam dulci și mai puțin aerate decât ne imaginam după nume, în special după o masă copioasă.
Credit foto: Teodora Țeican
Chiar dacă la prima vedere localul pare scos dintr-o cu totul altă poveste, dă-i o șansă restaurantului Trei și lasă-te ghidat doar de miros și papilele tale gustative. Merită, te asigurăm!
![]() |
Program:
Contact:
|
Leave A Comment