#TravelDiaries: Roots – Coffee-shop-ul din Cluj Unde Prinzi Rădăcini Gustoase

//#TravelDiaries: Roots – Coffee-shop-ul din Cluj Unde Prinzi Rădăcini Gustoase

#TravelDiaries: Roots – Coffee-shop-ul din Cluj Unde Prinzi Rădăcini Gustoase

Ce fain este să părăsești capitala cu localurile ei pentru gurmanzii și cafegiii răsfățați și să ajungi la Cluj, unde dai peste raiul plăcerilor gustoase de tot felul.

Am ajuns într-un Cluj arhi-plin pe la începutului lui august, un oraș cu o energie molipsitoare, de luat și pus în borcane pentru când vine toamna, în timpul festivalului Untold, deci o cafea bună era mai mult decât necesară. Așa am aterizat la Roots, un mic coffee-shop aproape de Piața Unirii, unde blendurile de cafea experimentală sunt la ele acasă și se prezintă sub formă de espresso, cortado, cappuccino, flat white și variantele lor de vară, adică cold brew-uri.

Dacă te simti un pic confuz în marea de cafele și blenduri, fetele de la bar te invită la o discuție din care nu neapărat ieși mai clarificat, pentru că povestea e destul de lungă, dar ai o senzație mișto ce trece de bariera client-angajat.

roots-coffee-shop-yum-stops

roots-snacks-coffee-shop-cluj

goodies-roots-cluj-napoca

Pentru o trezire zveltă, încearcă un flat white cu blendul Kenya și ai să țopăi ca la concertul Armin Van Buuren. Amestecă-l și lasă-l să te minuneze cu notele ce ți se relevă. Dacă vrei ceva mai light, alege confort blendul Roots într-un cappuccino mătăsos. Noi am avut reverie de cacao, fără zahăr, când l-am încercat.

Daca încă este cald sau încă n-ai încercat nimic din gama cold brew, mergi la sigur cu un Cold Brew Tonic. Este cum nu se poate mai refreshing, dar e genul de băutura love it or hate it. L-am recomanda pentru după-amiază, când mai vrei o cafea, dar una să te surprindă. Tot un cold brew ce ne-a plăcut tuturor a fost și Cascara Tonic, o băutură efervescentă ce zici că-i ceai, dar doar că e cafea 100%. Cascara e fructul de cafea, uscat, lăsat la infuzat, peste care se pune o porție de apă tonică și tadaaa – ai o băutură dulceagă ce-ți dilatează pupilele de plăcere. Trebuie să menționăm că metodele de infuzare sunt V-60, Aeropress, Chemex și Syphon, iar apa plată este din partea casei și provine din filtrare prin osmoză inversă. În alte cuvinte, e „purificată” cu până la 89,9%. Ce mai, Roots are grijă de tine.

flat-white-kenya-roots-cluj

cappuccino-roots-cluj-napoca

roots-urban-tastery

roots-cold-brew-tonic

roots-espresso-shot

Pentru micul dejun ai propuneri variate de produse de patiserie, sandvișuri și salate. Cafeaua de origine merge de minune cu un chec cu banane, la fel de umed precum ne iese nouă acasă. Pentru o dimineață cu iz de vacanță portugheză, încearcă Pasteis de Nata, o tartă cu cremă de ou și vanilie.  De departe cea mai savuroasă opțiune a fost Granola, un mix de fulgi de ovăz cu iaurt grecesc, ușor acrișor, din care ghiceai fructele deshidratate, bucățile proaspete de banană și mici insule de miere.

Merge și un carrot cake cu un flat white, iar cel de aici are un strat generos de cremă de vanilie și nuci presărate din abundență.

roots-banana-bread

roots-banana-bread

roots-carrot-cake

Balansează gustul dulce cu unul sărat și cere o tartină de hummus cu morcovi, ce are în plus pastă de măsline, nuci și stafide. Ia-ți avânt și gustă o combinație super faină de avocado cu chilli și un strop de lămâie și o să simți cum te desfunzi imediat.

Odată cu sandvișul Prosciutto am descoperit o minunație de brânză italiană, pe numele ei Asiago, foarte intensă și bună la gust, care alături de roșiile uscate și bagheta neagră cu semințe, făceau din sandviș o super și sățioasă gustare. Apropo, toată pâinea folosită în meniu se coace chiar în cafenea. Dacă vrei să faci mac-mac de bucurie, ia și o porție de quiche cu rață și brânzeturi.

roots-avocado-chilli-hummus-morcovi

roots-sandwich-prosciutto

roots-quiche-rata

Credit foto: Teodora Țeican

Pentru un local mic, Roots se respectă din punct de vedere al meniului și demonstrează că poți oferi o selecție diversă chiar și în câțiva metri pătrați. Mai mult, seara cafeneaua se transformă în local de savurat vinuri și cocktailuri atent bibilite. Doar din nume îți dai seama de migala și pasiunea ce se află în spatele unor astfel de cocktailuri: Omerta sau Gitana.

La plecare nu uita că la Roots găsești și un mic shop de unde-ți poti lua cafea pentru acasă și ustensile și accesorii pentru infuzarea cafelei. În plus, îți poți umple rucsacul cu vinuri și produse artizanale.

Dacă ajungi în Cluj, Roots este un must stop place pentru un coffee break adevărat,  pentru cafeaua de specialitate, felul cum ești învăluit de povești spuse de chelnerițe pricepute și un mic dejun ce pare să nu aibă sfârșit. Cluj, ne-ai topit!

Ce părere aveți de conceptul din spatele Roots?

logo-roots-cluj Program:

Mon-Fri:
07:30 – 23:30
Sat:
09:00 – 23:30
Sun:
09:00 – 17:00

 

Contact:

  • 0749 995 545
  • bogdan@rootscluj.ro
2018-06-12T10:05:12+03:00 September 30th, 2016|Coffee Break|0 Comments

About the Author:

Mihaela Gheață
Unele preparate merită scrisori de dragoste, spune gurmanda Mihaela, pentru care freelancing-ul în Social Media a devenit un job cât se poate de apetisant. În timpul liber scrie recenzii delicioase pe Yum Stops.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.