Știm c-ați fiert cam tare zilele astea în București, chiar dacă frigul încă ține morțiș să crape pietrele noaptea. N-ai cum să nu te încălzești printre câteva sute de mii de oameni, strigăte și imnuri cântate în cor, mânat de-o furie de ordin național. Adevărul e că și ceaiul fierbinte a ajutat, suplimentat gratuit de câteva cafenele și restaurante din București. E impresionantă unitatea pe care a demonstrat-o capitala în ultimele zile și cum multe mici afaceri și-au prelungit programul semnificativ și-au fiert sute de litri de ceai pentru protestatari, fără niciun alt câștig în afara unui mulțumesc.
N-avem forțele necesare ca să vă vorbim despre toate aceste mici afaceri faine și oameni mișto, dar îi luăm pe rând așa cum putem, iar spotlight-ul pică astăzi pe Boiler Coffee Shop, o cafenea aflată la doi pași de Căderea Bastiliei, aproape de Piața Romană și Calea Dorobanților, care și-a prelungit programul atunci când s-a putut ca să încălzească câteva mâini reci în drum spre protest. Când nu s-a putut, pe cei de la Boiler îi puteai găsi în Piața Victoriei, strigând în cor lângă ceilalți protestatari.
Le-am făcut o vizită la cafenea într-o dimineață rece, când ghețușul încă te forța să mergi ca un pinguin pe trotuarele din apropiere. Locul îl găsiți ușor dacă știți să urmăriți o hartă, dar nu vă așteptați la alte indicative. Afară nu scrie pe nicăieri numele cafenelei, dar dacă vă uitați puțin prin ferestre e foarte ușor să recunoașteți localul. Asta pentru că Boiler iese din tiparul multor cafenele de specialitate din România, cel puțin ca aspect. Aici nu dai de lemn sau accente scandinave, ci de simplitatea specifică unei culturi asiatice. Inspirându-se din arhitectura de interior a Japoniei mixată cu puțin occidental nemțesc și american, Boiler creează un efect de spațialitate în câțiva metri pătrați cu mult alb și gri, un bar îngust și coborât, o banchetă continuă, lumini puternice și o oglindă uriașă pe care stă meniul cafenelei.
Prin felul în care e construit, Boiler te-mpinge la comunicare. Noi ne-am trezit vorbind nu doar cu Paul Ungureanu, proprietar și barista, dar și cu oamenii care intrau și comandau și se așezau pe bancheta lungă, la 20 centimetri de noi. Nu ne înțelegeți greșit, sentimentul e de unitate, nu de aglomerație, așa cum s-a resimțit și-n Piața Victoriei în ultimele zile.
Am băut cafea, am vorbit de ea și i-am făcut poze din toate unghiurile posibile pentru că ne era greu să decidem care colț e mai bun pentru Instagram. Cât timp am căutat și am pozat, am aflat că cei de la Boiler își iau cafeaua de la mai multe prăjitorii mici, atât din țară, cât și din afară, iar procesul de selecție ține de sentimentul fiecărei săptămâni: ce merge acum și ce gust va avea mâine? Dacă la unele cafenele de specialitate, feeling-ul e de știință, aici e clar unul de artă. Din punct de vedere al gustului cafelei, nu ne pronunțăm cât să facem comparații, dar cert e că ne-a cucerit. Flat white-ul a fost aromat și robust, iar cappuccino-ul catifelat, exact așa cum am ajuns să ne așteptăm de la o astfel de cafenea.
Nu am plecat de la Boiler fără să fim surprinși totuși. Am băut o cafea Mocha cu ciocolată albă, din care puteai distinge cu ușurință cafeaua. Băutura era ba dulce, ba amară, niciodată cucerită de un amestec al acestor gusturi, care să te facă să uiți că bei o cafea. Nu știm dacă e ceea ce își doresc toți de la Mocha, dar cert e că pe noi ne-a cucerit cu totul.
Mai mult, această cafenea este prima din București care prepară cafea nitro, un cold brew infuzat cu nitrogen extrem de aromat, care ne-a retrezit dorul de vară. Față de un cold brew obișnuit, cafeaua nitro este mai dulce și mai cremoasă datorită nitrogenului care îi afectează compoziția și textura. E ideală pentru cei care își completează cafeaua în mod obișnuit cu lapte sau cei care o preferă îndulcită. În această perioadă nu se prea servește pentru că nu e tocmai sezonul cold brew-urilor, dar puteți avea șansa să o gustați în varianta clasică sau cocktail la unul din evenimentele Boiler. Fiți cu ochii pe ei pe pagina de Facebook și pregătiți-vă papilele gustative pentru o cafea excelentă. Iar dacă asta nu vă convinge, atunci să știți că Paul Ungureanu, proprietarul cafenelei, este unul din numele sonore din industria cafelei de specialitate în România, premiat atât în țară, cât și afară, deci știți sigur că ceașca voastră de cafea este în mâini bune.
Credit foto: Teodora Țeican
Așadar, dacă lucrați sau mergeți la facultate în zona Pieței Romane, Victoriei sau Ștefan cel Mare, atunci clar trebuie să vă opriți pentru cafeaua de dimineață la Boiler Coffee Shop. Cât despre cold brew, ne vedem la un nitro delicios la vară!
![]() |
Program:
|
Contact:
|
Leave A Comment