Nu știu cum sunt cercurile voastre de prieteni, dar la mine-n grupuri se practică mult regimurile low carb, de tip keto, prin care se consumă alimente bogate în proteine și grăsimi, evitând cele bogate în zaharuri și carbohidrați. Nu zic nu acestui regim; am văzut la mulți prieteni care-l practică niște transformări corporale fantastice, dar eu încă n-am reușit să spun adio carbohidraților extraordinari din pâinea proaspătă, crocantă la exterior și moale la interior, iar după ce am gustat pâinea dospită lent cu maia naturală de la Grain Trip nici că vreau să renunț la așa ceva vreodată!
Acum câteva săptămâni, într-una dintre ultimele zile înghețate ale acestei ierni, ne-am făcut drum până la brutăria de la Timpuri Noi care promitea să ne poarte în jurul lumii. Grain Trip s-a deschis în 2018 cu un concept bine definit: să prepare cele mai bune rețete de pâine din întreaga lume, pâini care spun povești.
„Pâini străvechi sau noi, pâini de la curți regale, pâini din războaie, pâini dedicate unor sărbători religioase, pâini amuzante sau sobre, în formă de frunze sau de minge, încrustate, pictate, ștanțate, dezbrăcate și, nu în ultimul rând, pâini făcute din greșeală,” spune povestea Grain Trip de pe grantrip.ro.
Pâine dospită lent cu tot ce vrei tu
Știi cum e când încerci ceva nou pentru prima oară și nu știi exact ce să alegi? Ei bine, chiar dacă pâinea e un aliment considerat obișnuit, la Grain Trip nu prea ai pâini obișnuite și poate părea un pic amenințător să stai în fața tejghelei și să citești Borodinsky, Incamiciato sau Pane Valle Del Maggia pe tăblițele de pe rafturi, dar dacă-ți treci peste teama de a părea un necunoscător și întrebi de povestea fiecărei pâini sau, pentru oamenii mai pragmatici, întrebi ce fel de pâine ți se recomandă în funcție de lucrurile pe care îți place să le mănânci, vei primi imediat răspunsurile potrivite.
Rugbrød, spre exemplu, e o pâine daneză foarte densă din secară integrală și semințe de in, floarea soarelui și dovleac. E o pâine extrem de sățioasă care se mănâncă în felii subțiri și care, în ciuda densității, nu e uscată deloc. Danezii o mănâncă în mod tradițional în sandvișuri de tip tartine numite smørrebrød, iar noi am încercat-o în acest fel cu somon afumat, felii de măr și ridiche. Ce ne-a plăcut la această pâine în mod special e că are un gust intens, care cred că face față oricărei combinații de ingrediente.
Pâinea cu supă de ceapă și brânză Gruyere a fost inițial un experiment. Creată cu ocazia zilei Franței, această pâine a devenit aproape instant una dintre preferatele clienților Grain Trip, aceștia revenind constant în următoarele săptămâni ca să o ceară. Pentru că e o pâine bogată, cu brânză din plin, brutarii Grain Trip au preferat să o reintroducă în meniu în sezonul rece, dar noi sperăm să o întâlnim pe tot parcursul anului. Am gustat-o cu prosciutto și o dulceață de ceapă delicioasă preparată în bucătăria brutăriei, și ne-a plăcut la nebunie gustul decadent al pâinii care nu necesită mai mult de un ingredient ca să facă un sandviș excepțional.
Ultima pâine încercată a fost o pâine cu smochine și făină de kamut (din grâu khorasan), creată din dorința unei pâini spectaculoase care să complimenteze atât o masă sărată, cât și una dulce. Noi am gustat-o cu unt de arahide și banane, dar cei de la Grain Trip ne recomandă și combinația cu brânză și dulceață. Noi zicem că-i de vis și mâncată goală!
Toate sandvișurile acestea ți le poți face tu acasă, desigur, după ce iei pâinea la pachet, dar să știi că la Grain Trip ai și câteva opțiuni de sandvișuri super delicioase, chiar mai complexe decât ce-am descris noi mai sus. Printre ingrediente am ochit: hummus cu legume coapte și nuci, brânză de capră, pancetta și anghinare, plus altele care așteaptă să fie gustate și descoperite.
Patiseria franceză de la Grain Trip
Sunt o fană a croissantelor și a pain au chocolat-urilor, dar cu toate astea am aflat de abia recent cât de greu sunt de făcut și brusc și dintr-o dată am dobândit un respect enorm pentru această formă de patiserie pe care o dau gata instant cu o cafea sau o ciocolată caldă. Iar croissantele cu unt (dospite lent cu maia) și pain au chocolat-urile de la Grain Trip durează trei zile. Dacă ești obișnuit cu croissantele din comerț, să știi că acestea sunt mai diferite. Mari, decadente, extrem de crocante, ușor acrișoare de la maia, dar perfect echilibrate cu untul cu 84% grăsime, croissantele și pain au chocolat-urile Grain Trip își spun povestea cel mai bine pe papilele gustative, o poveste pe care nu o vei uita prea ușor.
Delicii dulci din jurul lumii
Pâinile inspirate din întreaga lume nu sunt singurele care te plimbă cu gustul în jurul globului. La Grain Trip ai și o mulțime de bunătăți dulci. Pe noi ne-a surprins diversitatea atât de mult încât câteva dintre ele chiar le-am luat la pachet ca să le gustăm mai târziu. Pur și simplu nu mai încăpeau la brunch!
Drunken Coffee Crunch e o tartă decadentă cu cremă de migdale, cafea, ciocolată neagră, cognac și caramel sărat. E un desert perfect de împărțit cu cineva drag sau de savurat lent pe cont propriu. Important e să te lași surprins de gustul fiecărui ingredient în parte pentru că toate reușesc să lase o impresie pe papilele gustative.
Cannelés des Bordeaux sunt niște franțuzisme aromate cu vanilie și rom, pe care cei de la Grain Trip le-au făcut pentru prima oară de Ziua Franței anul trecut (odată cu pâinea cu supă de ceapă și Gruyere) și care au rămas de atunci în meniu. Atât de mult le-au îndrăgit clienții brutăriei și, după ce le-am gustat și noi, am înțeles de ce!
Fanii Portugaliei se vor bucura să afle că în weekend găsesc la Grain Trip și Pastéis de nata, celebrele tarte portugheze cu foietaj, cremă de ou și vanilie. Noi le-am lăsat pentru următoarea vizită ca să avem loc și de un pic de cozonac.
Cozonaci și Panettone
Adevărul e că încă nu am întâlnit un cozonac cu maia care să mă impresioneze. Asta pentru că tot compar orice cozonac cu cei super pufoși din copilărie, proaspăt scoși din cuptor, exagerat de fierbinți și semi-cocă pentru că n-avem răbdare să se răcească înainte să-i mănânc. Nu mă înțelege greșit, cozonacul cu nucă, ciocolată, portocale și stafide îmbăiate în rom de la Grain Trip e extrem de gustos și aromat, dar cam dens pentru gustul meu. Încă-mi lipsește pufoșimea cozonacilor din copilărie.
Panettone-ul cu șofran, ciocolată albă și fistic, în schimb, m-a dat pe spate. Nu credeam să-mi placă vreodată un panettone atât de mult pentru că probabil nu știam cât de bun, pufos și moale poate să fie. Iar gustul acestuia, un mix extraordinar între dulce și umami, m-a surprins total.
Credit foto: Teodora Țeican
Concluzii dospite lent
Scriu recenzia asta la câteva săptămâni bune distanță de la degustarea preparatelor Grain Trip și știu că poate nu e cea mai bună idee pentru o descriere fidelă realității, dar adevărul e că încă îmi amintesc cu super poftă de pâinea cu supă de ceapă și brânză Gruyere, de croissantele crocante cu maia, de tarta Drunken Coffee Crunch și de nemaipomenitul Panettone. Iar dacă pâinea dospită lent e așa bună și grozavă, atunci sunt de părere că și impresiile dospite lent au un merit aparte în acest caz. Te trimit, așadar, și pe tine să faci o călătorie în Universul Grain Trip și să pleci cu o mulțime de amintiri care să-ți stea pe limbă săptămâni la rând!
![]() |
Program:
Contact:
|
Leave A Comment