Zăganu – Bere Artizanală 100% Românească

//Zăganu – Bere Artizanală 100% Românească

Zăganu – Bere Artizanală 100% Românească

Ne place din ce în ce mai mult de universul artizanal românesc, după cum vă puteți da seama și din tematica evenimentului nostru aniversar; cu atât mai mult când descoperim produse de nota 10 create pe plaiuri mioritice. Ne-am gândit astfel să vă povestim un pic despre câteva din preferatele noastre. Pe podium astăzi e Zăganu, o bere artizanală românească.

Prima bere Zăganu a fost produsă în vara anului 2013 și după ce a trecut și a petrecut cu mare succes pe la petrecerile producătorilor și prietenilor, a început să fie vândută pe la începutul lunii octombrie a aceluiași an. Păstrând rădăcinile intime cu care a început, compania se numește Fabrica de Bere Bună, o micro-berărie independentă și 100% românească, care crește pe zi ce trece.

Cei doi tineri antreprenori care i-au dat startul, Laurențiu și Alexandru, se mândresc acum cu o producție anuală de 0,0039 milioane de hectolitri de bere artizanală, nepasteurizată și etichetată manual. Dacă vi se pare puțin, gândiți-vă la începuturile berii Zăganu, pe care o găseai doar prin frigiderele producătorilor. Nu e tocmai puțin pentru trei ani, în special când producția este asigurată de o echipă mică de localnici din comuna Măneciu, în frunte cu maestrul lor berar, nimeni alta decât Doamna Ileana (nu glumim!)

În prezent, Fabrica de Bere Bună, aflată la poalele vârfului Zăganu din Carpații Orientali, produce patru sortimente de bere: blondă, brună, India Pale Ale și roșie (Red Ale), toate fermentate natural timp de minim 21 de zile și până la 30 de zile. Fiind nepasteurizate, berile au un termen de valabilitate de 45 sau 60 de zile. Din acest motiv, berea Zăganu este îmbuteliată doar la cerere, în funcție de comenzile primite de la barurile, bistrourile și magazinele partenere.

Bere Zaganu Eveniment Yum Stops

Bere Zaganu

Alegerea numelui nu a fost aleatorie, Zăganu fiind atât numele unui vârf de munte din apropierea fabricii, cât și denumirea populară a vulturului bărbos, o pasăre care trăia în zona respectiva, dar care, din păcate, a dispărut din România din cauza vânatului excesiv.

Alexandru și Laurențiu povestesc foarte fain de tot ceea ce au vrut să realizeze cu Zăganu:

„Credem că numele este reprezentativ pentru ceea ce ne-am propus noi să facem: să ajutăm la revitalizarea unei industrii cândva înfloritoare în România – producția de bere locală, independentă. Credem în autenticitate, ne place berea, știm că România are tradiție în producția de beri locale, fabricate după rețete proprii și ne-am dorit să facem ceva în direcția asta. Dacă la începutul anilor 90, în România erau active 125 de fabrici de bere, astăzi mai sunt sub 20. Mai mult decât atât, în urmă cu câțiva zeci de ani, fiecare zonă a României avea berea ei și un motiv de mândrie locală. Ne bucurăm că am reușit să pornim o mișcare a berilor artizanale în România și  promitem că Zăganu va contribui în continuare la scrierea istoriei micro-berăriilor românești și va continua să facă aceeași bere bună, din aceleași ingrediente naturale cu aceiași angajați, în același loc.”

Voi ce părere aveți de berile artizanale românești?

2018-06-12T10:05:13+03:00 August 14th, 2016|Blog|2 Comments

About the Author:

Iulia Văcăroiu
„Azi ce-ai mâncat?” e întrebarea pe care o primește zilnic Iulia de la mama ei. Și cel mai bun răspuns e de fiecare dată o recenzie Yum Stops. E co-founder a yumstops.com, alături de Aleka, și-i place în egală măsură mâncarea fără pretenții, cât și cea cu pretenții din plin.

2 Comments

  1. Avatar
    Alexandra 16/08/2016 at 9:02 am - Reply

    Iubesc Zaganu si abia astept sa gust si IPA-ul lor, eu fiind mare fan, dar inca nu l-am vazut pe nicaieri…Ceva sugestii pe unde l-as putea gasi?

  2. Avatar
    Laurentiu 22/08/2016 at 5:33 pm - Reply

    Buna, gasesti Zaganu IPA la Quick Deli si Bacania Veche pt acasa! Iar la 100Beri il gasesti la draught 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.