Tu Ce Mănânci La Birou? #FărăZahărAdăugat

//Tu Ce Mănânci La Birou? #FărăZahărAdăugat

Tu Ce Mănânci La Birou? #FărăZahărAdăugat

Acum două săptămâni am fost invitată la cel de-al treilea  atelier de gătit #FărăZahărAdăugat organizat de Daniela Niculi și Elena Stanciu, unde am pregătit prânzul pentru a doua zi și două gusturi și am fost surprinsă de cantitatea de mâncare pe care o poți consuma dacă pregătești alimentele potrivite.

Acum câțiva ani m-a luat și pe mine frenezia #FărăZahărAdăugat și am învățat tot ce trebuie să știu (în mintea mea) despre macronutrienți și cantitățile pe care le necesită corpul meu. Cam o dată la doi ani mă apucă frenezia din nou și reușesc să renunț la zahăr adăugat și alte alimente procesate, să mănânc sănătos și să mă simt excepțional timp de vreo șase luni. Doar că undeva, pe parcurs, mă pierd și îmi revin de abia doi ani mai încolo.

#FărăZahărAdăugat Daniela Niculi Food for your soul

#FărăZahărAdăugat Microgreens Romania

Chestia e că alimentația nu-i ca mersul pe bicicletă (ceva ce nu știu să fac oricum). Dacă am învățat despre macronutrienți acum 8 ani și am practicat ce am învățat intermitent, asta nu înseamnă (cum îmi place uneori să cred) că știu să mănânc sănătos, doar că nu o fac. Cunoștințele se pierd în timp, așa cum e și normal să se întâmple, plus că apar tot timpul lucruri noi, așa că e important să te informezi din nou și din nou, de fiecare dată când ai ocazia, de la oameni mai specializați ca tine, pentru că s-ar putea să te surprindă informațiile pe care le descoperi.

Mă bucur că am reușit să trec peste impresia mai veche că știu să mănânc sănătos, dar nu o fac, în momentul în care am ajuns la atelierul de gătit #FărăZahărAdăugat, pentru că mi-a permis să învăț niște lucruri noi care chiar mi-au schimbat ritmul vieții în ultimele două săptămâni.

Despre mișcarea #FărăZahărAdăugat și primul atelier de gătit din această serie, v-am povestit într-un articol anterior despre ce înseamnă o alimentație de acest gen, așa că astăzi trec mai degrabă la a doua parte, tu ce mănânci la birou?

De un an de zile lucrez de acasă, dar înainte de asta am lucrat 4 ani prin diverse birouri, din centrul Bucureștiului până-n Pipera. Dacă la început îmi luam pachet de acasă, încet încet am început să descopăr „bunătățile” din oraș: pastele cu parmezan și pesto, salatele cu dressing dulce, burgerii, pizza și, desigur, desertul care însoțește de foarte multe ori comenzile sau meniurile business. Nu doar că ajunsesem să mănânc ce nu trebuie, dar ajunsesem să mănânc cantități exagerate (pentru că da, porțiile pe care le vezi prin restaurante nu sunt obișnuite; nu ar trebui să mănânci atât din alimentele respective).

De când lucrez de acasă lucrurile s-au mai schimbat, am început să-mi fac salate, omlete, legume la cuptor, doar că din ce în ce mai târziu, până am ajuns în punctul în care sar complet peste masa de prânz și, de foame, mănânc mai mult seara.

#FărăZahărAdăugat Quinoa Mix Mexican Legume

#FărăZahărAdăugat Chiftele de curcan la cuptor

La atelierul de gătit #FărăZahărAdăugat am învățat, în schimb, să pregătesc într-o oră nu doar masa de prânz pentru a doua zi, ci și două gustări delicioase extrem de simple de preparat.

Felul principal, Quinoa cu mix mexican și chiftele de curcan la cuptor, m-a surprins cu cât de sățios e. Cu ajutorul acestui preparat, am învățat o lecție importantă pe care o știam mai demult, dar pe care o uitasem complet în timp. Imaginează-ți că ai o farfurie în față cu masa ta de prânz. Pentru o masă sănătoasă și completă e indicat să ai pe jumătate de farfurie legume: în egală măsură proaspete și gătite (în cazul acestei rețete, mixul mexican de legume fierte și frunzele de salată proaspete). Pe un sfert de farfurie e indicat să ai un aliment cu un aport proteic ridicat (în cazul nostru chiftelele de curcan cu ceapă verde), iar pe celălalt sfert o sursă de carbohidrați care să producă efectul de sațietate și să-ți ofere energie până la următoarea masă (în cazul nostru quinoa).

Prima gustare, o budincă de chia cu lapte de migdale, fructe de sezon și iaurt cremos, a ajuns să-mi fie mic dejun o dată la două zile de când am învățat rețeta (atât de mult îmi place), iar cea de-a doua gustare, fursecurile din banane și ovăz, sunt o idee grozavă dacă ai banane prea coapte și pe care nu mai vrei să le mănânci.

#FărăZahărAdăugat Budinca Chia Iaurt

#FărăZahărAdăugat Tu ce mănânci la birou

Foto: Silviu Pal

Dacă și tu vrei să participi la unul dintre ateliere #FărăZahărAdăugat să știi că urmează unul dedicat preparării smoothie-urilor și am mai auzit zvonuri că va urma unul și pentru înghețată! Costul participării la un atelier este de 120 lei de persoană (sau 100 de lei dacă vii cu un prieten) și include atelierul, gustările și băuturile din timpul evenimentului, ingredientele și preparatele finale (pe care tu lei iei acasă) și goodie bag-ul de la sponsori cu bunătăți sănătoase. Mai mult, participarea îți asigură rețetele pe care le primești pe mail și accesul la un grup secret dedicat acestei mișcări, unde vei afla mai multe rețete și unde vei găsi susținerea necesară pentru a continua pe acest drum. Dacă și tu vrei să mănânc mai sănătos și să ai mai multă energie, go for it! Acum e cel mai bun moment să începi.

2018-06-25T16:00:18+03:00 June 17th, 2018|Blog|0 Comments

About the Author:

Iulia Văcăroiu
„Azi ce-ai mâncat?” e întrebarea pe care o primește zilnic Iulia de la mama ei. Și cel mai bun răspuns e de fiecare dată o recenzie Yum Stops. E co-founder a yumstops.com, alături de Aleka, și-i place în egală măsură mâncarea fără pretenții, cât și cea cu pretenții din plin.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.