Leapșa Gustul Copilăriei: Clătite cu Dulceață

//Leapșa Gustul Copilăriei: Clătite cu Dulceață

Leapșa Gustul Copilăriei: Clătite cu Dulceață

Acum câteva zile m-am trezit cu Aleka la ușă cu o pungă mare, plină de borcane de dulcețuri Topoloveni și Topoloveana. „Nu știam de care-ți plac, așa că ți-am luat mai multe.” mi-a zis ea nonșalant. Când le-am văzut, m-am gândit instant la clătite, gustul copilăriei mele. Când eram mică, mama făcea destul de rar clătite. Asta pentru că de fiecare dată făcea foarte multe și nu le puteam termina decât dacă veneau alți oameni în vizită pe la noi. Parcă nu merita efortul să faci compoziția dacă nu făceai cel puțin un turnuleț de clătite.  

Noroc că aveam toate ingredientele necesare în casă și ne-am pus la treabă. Am bătut 3 ouă spumă, peste care am turnat 500 ml de lapte și 300 g de făină. Am amestecat până când compoziția a luat consistența unei smântâni mai groase. Am adăugat apoi puțină sare, 3 linguri de zahăr și câteva picături de esență de vanilie. Zahărul și esența sunt opționale, dar dacă vă plac și clătitele goale, atunci vă recomandăm să le adăugați. La final e important să amestecați bine până se omogenizează.

Am încins puțin o tigaie care nu necesită ulei și am turnat cu polonicul compoziția de clătite. Rețeta e simplă; ce e mai dificil e să ai răbdare să le faci pe toate înainte să te apuci de mâncat.

Dulceturi Topoloveni Clatite

Clatite Dulceata Afine Topoloveana

Cumva am reușit să ne abținem ca să putem să vă arătăm poze cu turnulețul nostru de clătite, care ne-a ținut de foame și poftă vreo două zile. I-am dat și Alekăi la pachet. După ce a venit cu o pungă plină de dulcețuri, nu o puteam lăsa să plece cu mâinile goale.

Apropo de dulcețuri, evident că le-am desfăcut pe toate, erau atât de bune. Am fost plăcut surprinse să aflăm că ele nu conțin zahăr adăugat și sunt făcute doar din fructe proaspete, fierte în sirop de măr. În ciuda acestui fapt, sunt chiar foarte dulci.  

Magiunul de prune Topoloveni este cel mai cunoscut, fiind singurul produs românesc recunoscut la nivelul UE ca unic, tradițional și autentic. A primit de asemenea timp de doi ani consecutiv două stele Michelin (din trei maximum) la International Taste and Quality Institute din Bruxelles.

Nici celelalte dulcețuri încercate (de căpșune, cireșe negre și trandafir) nu se lasă mai prejos, fiind absolut delicioase, în special în combinație cu clătitele. Una care ne-a surprins într-adevăr a fost dulceața de topinambur Topoloveana, care are o încărcătură glicemică scăzută și este bogată în fibre alimentare. Topinamburul este o plantă-tubercul, care provine din America Centrală, dar care crește peste tot acum. Datorită conținutului mare de inulină este un aliment indicat pentru bolnavii de diabet.

Dulceata Clatite Topoloveana

Dulceturi Topoloveana Clatite

Acum vrem să o provocăm pe Roxana Bursuc să preia mica leapșă delicioasă propusă de Topoloveni și să pregătească o rețetă din copilărie cu ajutorul dulcețurilor Topoloveana. Dacă vreți să vă alăturați și voi jocului, vă invităm în magazinul Topoloveni de pe strada C. A. Rosetti nr. 26 să vă alegeți dulceața preferată.

Care e gustul copilăriei voastre?

2018-06-12T10:05:21+03:00 December 14th, 2015|Blog|0 Comments

About the Author:

Aleka Sarah Vlădăreanu
Totul a pornit de la brunch. Unde mâncăm un brunch bun în oraș? Când nu a găsit răspunsul, Aleka a zis că trebuie să și-l facă. Și așa a pus bazele Yum Stops, alături de Iulia. Pe lângă brunch, îi mai plac prosecco-ul, cafeaua de specialitate și croissantele proaspăt scoase din cuptor.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.