Crescând la Capitală, am prins încă de mică intrarea supermarketurilor și hypermarketurilor în România. Ca atare, nu prea am crescut cu o cultură a cumpărăturilor făcute la piață sau la băcănii. Pe astea din urmă le-am descoperit cu cea mai mare plăcere mai încolo, când m-am mutat singură. Dar, să spun drept, nu le-am căutat niciodată cu dinadinsul. Ele apăreau mai degrabă în drumul meu spre casă, venind de altundeva. Mă atrăgeau culorile vii și mirosurile de legume proaspete de pe tarabele din piață, și borcanele de dulcețuri cu etichete simple și înșiruiri scurte de ingrediente pe care le observam în vitrinele băcăniilor.
Odată cu pandemia însă și cu reducerea ieșirilor după mâncare, am observat treptat cum dispar acele borcane delicate din dulapul meu. Întâi s-au dus dulceața de ceapă și cea de ardei iute, pe care le aveam tot timpul în stoc. Apoi borcanele de roșii: pasate, suc, uscate. Au urmat murăturile, zacusca, vinetele și pe rând toate celelalte bunătăți adunate de prin băcănii.
Am încercat, desigur, să le înlocuiesc cu ce găseam prin comerț, dar nimic nu se compara cu gustul ăla de „făcut în casă, de mama sau de bunica”. În acel moment am observat cum micii producători s-au raliat și au început să-și vândă marfa online, în perfect sincron cu epuizarea stocurilor mele personale.

Online găsești și bunătățile la borcan de la Grădinile Mălâncrav, pe Bucate din Vecinătate, dar și live prin băcănii în Cluj, Sibiu, Sighișoara, Oradea, Brașov și sperăm că, în curând, și în București. Indiferent de unde îi găsești, iată ce-ți recomandăm noi să-ți iei de la ei:
Dacă ești fan al mâncărurilor picante, pune-ți la pachet un borcan sau două de jalapeño murat, care merge perfect în ciorbițe, în burgeri sau peste nachos cu cașcaval și roșii tăiate mărunt. Sunt aromați și picanți exact cât trebuie. Poate ce ne-ar fi plăcut mai mult ar fi fost să fie mai crocanți, dar apreciem că sunt deja tăiați, gata de mâncat, și nu trebuie culeși din borcan ca ardeii iuți întregi.

Din aceeași serie de mâncăruri picante îți recomandăm și dulceața de ardei iute de la Grădinile Mălâncrav, care e demențială. Exact cât de picantă e nu-ți putem spune însă. Asta pentru că Teo, minunata noastră fotografă și mare iubitoare de chestii iuți, a zis că e foarte light. Eu, în schimb, care nu prea mănânc treburi picante, am avut nevoie de un mare pahar de apă după doar un vârf de linguriță de dulceață. Amândouă am fost de acord însă că e delicioasă la gust, indiferent de cât picantă o simți. Iar în combinație cu o pâine bună și brânză de capră, e un vis de-a dreptul.

Rămânem în registrul dulcețurilor, unde trebuie neapărat să menționăm dulceața de ceapă de la Grădinile Mălâncrav, care conține ceapă caramelizată și un pic de vin roșu, suficient cât să intensifice aroma. E perfectă pe o friptură sau pe legume la cuptor, cum ar fi ciupercile Portobello.

Iar dacă dulceața de mai devreme merge cu cina și cu vinul de cu o seară înainte, gemul de rabarbăr și căpșuni de la Mălâncrav ar putea foarte bine să fie soluția împotriva mahmurelii de a doua zi. E acrișor tare, dar cu toate astea creează dependență când îl mănânci în cornulețe fragede (cam ca gemul de corcodușe).

La final, pentru un cerc complet de sărat, picant, dulce și acru, încheiem cu un pic de umami și un suc cinstit de roșii, cu gust ca la mama acasă. Bine, cum puține mame și bunici mai fac suc de roșii acasă, Grădinile Mălâncrav au această opțiune binevenită pentru cei care vor un suc de roșii fără coloranți sau zaharuri, cu care să-și acrească puțin ciorbițele, varza călită, chifteluțele marinate sau Bloody Mary-ul. Iar pentru o gustare rapidă între mese, îți recomandăm zacusca lor de vinete cu ardei capia, coapte la foc de lemne, la fel de cinstită ca sucul de roșii, fără coloranți sau arome artificiale. Noi am dat gata un borcan întreg instant.

Concluzia e că, în perioada asta, dacă tu nu te duci la băcănie, băcănia vine la tine cu tot felul de bunătăți de la producători locali. Nu trebuie să te limitezi doar la magazinele mari. Încearcă și tu produsele celor de la Grădinile Mălâncrav și spune-ne ce ți-a plăcut cel mai mult!
Leave A Comment