For The Love Of… Wine! Interviu cu Wineful.ro

//For The Love Of… Wine! Interviu cu Wineful.ro

For The Love Of… Wine! Interviu cu Wineful.ro

În caz că nu ați văzut toate postările noastre din ultimul timp despre Wineful.ro și super cutiile lor cu vinuri, pahare și tot felul de alte nebunii, v-am pregătit un interviu detaliat cu Elena Oglindă, master mind al întregului proiect Wineful. Dacă vă gândiți cumva acum că deja sunteți mari cunoscători de vin sau, invers, că nu vă place vinul deloc, aveți puțină răbdare. Wineful.ro este mai mult decât un e-shop de unde poți comanda vinuri bune. Cutiile lor oferă o experiență întreagă, iar povestea Elenei e un exemplu grozav despre cum poți transforma o pasiune într-un business.

Înainte să o motiveze lumea vinului atât de mult, pe Elena o scotea cel mai des din pat pisoiul ei Mac și plăcerea lui sadică de a-și trezi stăpâna cu cel puțin 30 minute înaintea alarmei. Apoi veneau toate celelalte: jobul ei de Marketing Manager, masterul de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării de care s-a apucat dintr-un impuls, dar de care s-a îndrăgostit instant, toții oamenii dragi din viața ei și, nu în ultimul rând, proiectul Wineful. Timp de vreo 10 ani, Elena a fost implicată puternic și în industria muzicii; a mixat prin multe cluburi în țară și chiar de câteva ori în străinătate. Plănuiește să revină în muzică cu SoundHUB.ro, un hub destinat celor ce vor să învețe să producă muzică, să aibă acces la instrumente, săli de repetiție și cursuri.

Care e secretul energiei Elenei în a susține atâtea proiecte? Recunoaște că e „passionholic”.

„Îmi place să muncesc până nu mai pot la pasiunile mele. Admit că uneori nu sunt foarte consecventă cu toate ideile mele, dar le ofer toată energia mea atât timp cât cred 100% în ele și în posibilitatea realizării lor.”

elena-oglinda-wineful

Pasiunea Elenei pentru vin a apărut mai mult sau mai puțin accidental, odată cu începutul activității de DJ:

„Deoarece nu mă atrăgea berea sau alcoolul rafinat, am decis ca băutura mea de socializare să fie vinul, pe lângă apă. Și cum prin cluburi nu aveai vreo șansă să găsești vin, eu și prietena mea cea mai bună pregăteam de dinainte o sticlă la purtător. Însă norocul nostru cel mai mare și poate și baza pe care a fost rafinată această pasiune era faptul că tatăl ei era pasionat și colecționar de vin, dar și cel mai de treabă tată din lume deoarece nu se supăra când îi dispărea câte o sticlă din colecție. Am continuat apoi să beau vinul haotic: din cană, alb la carne roșie, nedecantat… până când m-am hotărât să îmi cizelez această pasiune printr-un curs.”

Cât despre vinul preferat de acum, Elena zice că e o întrebare la care nu va putea răspunde niciodată pentru că nu poate avea un singur lucru preferat, deși a recunoscut că în momentul interviului o tenta un Gitana Lupi Reserva 2011.

„Pot alege un vin preferat în funcție de moment, în funcție de mâncarea la care îl asociez, de o amintire, de pofta ce tocmai m-a lovit, de designul etichetei sau de brand. În aceeași situație sunt și când vine vorba de muzică, filme sau orice altceva, deci nu e un caz special.”

Cele mai puternice amintiri legate de vin încep cu câteva experiențe din familie: „vinul cu cozonac băutomâncat de sărbători”, înainte să împlinească 18 ani și vinul făcut împreună cu ai ei când adunau strugurii din vie din curtea casei, strivindu-i direct cu picioarele în cadă și bucurându-se cu toții de „celebra căpșunică rezultată.” Acum, cea mai puternică experiență pe care Elena o asociază cu vinul e finalul unei zile grele, în care se afundă în cadă cu o carte și un binemeritat pahar de vin.

cutia-lavanda-wineful

Proiectul Wineful a pornit organic din dorința-curiozitatea Elenei. Consuma cu regularitate vin de ceva timp, dar nu știa efectiv foarte multe despre el. A început să caute mai multe informații și a observat lipsa unor surse clare și facile pentru începători, iar sursele pe care reușea să le găsească erau neatractive vizual. Pe partea de produse și accesorii, Elena a descoperit că piața era și mai prost acoperită. A apărut întâi blogul Wineful, după ce s-a înscris la un curs de somelieri și a început să-și împărtășească know-how-ul recent acumulat despre cum să alegi un vin, cum să îl asociezi cu un fel de mâncare, ce să gătești pentru el și chiar despre evenimentele dedicate vinului.

„Ideea unor produse destinate pasionaților de vin o aveam de mai demult. Am fost dintotdeauna atrasă de paharele de vin sau suporturile de pahar și am avut grijă să le dețin în toate formele. Ceea ce nici nu a fost foarte greu deoarece nu se găsesc așa de multe. Așa a apărut și ideea Wineful Shop.”

Primele două cutii, kituri de vin în toată regula, cu care Elena și-a lansat magazinul online conțineau câte o sticlă de vin, două pahare, felicitări, suporturi, semne de carte, recomandări, stickere și, cel mai important, un ghid cu povestea vinului, a cramei, recomandări de servire și de asociere cu mâncarea și chiar o rețetă care să meargă cu vinul din cutie. Acum Elena a introdus mai multe produse pe Wineful Shop și are mai multe surprize pregătite pentru sezonul care tocmai a început, cum ar fi propuneri de personalizare pentru zona de cadouri corporate și chiar și două workshop-uri de Wine Tasting și Wine & Food Pairing.

cutia-iuta-wineful

„Kiturile au apărut tot în urma experiențelor personale. Uite, de exemplu, mulți din prietenii mei sunt și ei băutori de vin, dar cumva trece pe lângă ei această pasiune. Beau vinul haotic, fără a da foarte multă atenție alegerii vinului sau a paharului. De multe ori m-am trezit cu vinul turnat într-o cană groasă de 3 centimetri, servit la o temperatură ba de 30 de grade, ba de 2 grade, și-apoi stai și explică-le de ce nu mai are vinul același gust cu cel băut la un winebar, de ce nu îi pot simți aromele și, cel mai rău, de ce un vin de 80 de lei li se pare la fel ca unul de 10 de lei. Prin kiturile astea am vrut să îi ajut să descopere un vin nou, să aibă paharul potrivit pentru el, să afle cum să-l servească și cu ce, tocmai pentru a se bucura de acel vin la calitatea lui maximă.”

Prima impresie atunci când aterizezi pe Wineful.ro e că ar fi destinat atât iubitorilor de vin, cât și novicilor. E un spațiu jucăuș care pare să refuze complet elitismul asociat specialiștilor de vin. Elena recunoaște că fix din cauza acestui elitism i-a fost teamă la început să intre mai adânc în această industrie.

„Mi-era frică să merg la o degustare de vin tocmai pentru că mă așteptam să fiu linșată dacă nu reușeam să identific “nasul” vinului sau durata “postgustului”. Astea erau cuvinte pe care chiar nu le înțelegeam înainte de a începe să citesc mai mult despre lumea asta necunoscută a vinului. După ce am făcut și cursul de somelieri mi-am făcut curaj să pătrund și la evenimentele de degustare și să văd că nu sunt așa de negre lucrurile. După un curs de specialitate și discuții mai lungi cu alți oameni din domeniu, într-adevăr ai tendința de a folosi mai repede limbajul tehnic deoarece ți se pare mai la îndemână, dar cu Wineful nu vreau să fac asta deoarece tocmai asta m-a speriat pe mine la toate celelalte site-uri.”

cutia-chef-chicineta-wineful

Elena nu plănuiește să publice articole foarte complexe pe Wineful.ro prea curând pentru că își dorește ca informația de acolo să fie cât mai ușor de înțeles și reținut, nu să creeze treptat o școală de somelieri. Și produsele Wineful sunt atent selecționate și chiar gândite și create în colaborare cu designeri români pentru a oferi o cât mai mare diversitate iubitorilor de vin.

Clientul ideal Wineful este omul pasionat de frumos, care vrea să-și facă un cadou sieși (sau cuiva drag) o experiență faină, niște produse concept unice și un plus de informație. Mai mult, Elena și-ar dori chiar și cei nefamiliarizați cu vinul să îi dea o șansă și are deja în repertoriu multiple argumente pentru a-i convinge.

„Nu aș fi prima care să menționeze calitățile antioxidante ale vinului, de resveratrol sau de faptul că acesta ajută circulația. Un alt argument solid ar mai fi și faptul că vinul poate fi băut la masă, spre deosebire de celelalte băuturi alcoolice, și, în plus, potențează și aromele mâncării dacă asociezi preparatul cu un vin potrivit. Aoleo, și am uitat de cele mai solide argumente: că vinul e bun pentru femei, dacă este băut de bărbați, că te poate ajuta să treci peste greutăți, uitând de ele, sau că te face cea mai bună mamă din lume atunci când știi că paharul de vin așteaptă tot acolo la fiecare final de zi.”

Dacă erați în căutarea cadoului perfect pentru un iubitor de vin sau dacă vă doreați să descoperiți mai multe despre această băutură care a rămas cu noi de milenii, atunci Wineful.ro sigur vă va prinde în special în acest sezon al cadourilor și al serilor liniștite acasă.

2018-06-12T10:05:11+03:00 December 2nd, 2016|Blog|1 Comment

About the Author:

Iulia Văcăroiu
„Azi ce-ai mâncat?” e întrebarea pe care o primește zilnic Iulia de la mama ei. Și cel mai bun răspuns e de fiecare dată o recenzie Yum Stops. E co-founder a yumstops.com, alături de Aleka, și-i place în egală măsură mâncarea fără pretenții, cât și cea cu pretenții din plin.

One Comment

  1. […] kit de vin Wineful. Despre Wineful v-am mai povestit în interviul For The Love Of Wine. Nouă ne place super mult ideea unei cutii cu vin și toate accesoriile necesare, printre care și […]

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.