Despre Condimente cu Chef Mehrzad și Fuchs

//Despre Condimente cu Chef Mehrzad și Fuchs

Despre Condimente cu Chef Mehrzad și Fuchs

“Se condimentează cu sare și piper, după gust”: este propoziția cu care se termină orice rețetă de mâncare, așa că am zis “Da!” la workshop-ul organizat la Horeca School București, Fuchs și chef Mehrzad Moghazehi, pentru a afla mai multe despre condimentele ce ne înconjoară și cum le putem folosi.

La câte zeci de condimente naturale (cele proaspete sau deshidratate) există pe piață, este păcat să faci scurtături prin folosirea unora dintre condimentele acide (prafuri sau cuburi tip Delikat), care dau gust intens mâncărurilor, dar conțin cantități infime de condimente naturale, baza fiind sarea, potențiatorii de aromă și grăsimile vegetale. Cu un pic de exercițiu în combinarea condimentelor naturale, poți da o super savoare mâncărurilor.

Fuchs si chef Mehrzad

Ce noutăți am aflat despre folosirea condimentelor

Poate că știai deja că plantele aromatice deshidratate (dafinul, cimbru) se folosesc ca infuzie în ciorbe și supe în timpul procesului termic, după care pe cât posibil se scot, iar plantele în stare proaspătă se pun de îndată ce oprim focul. Dar știai că poti folosi condimentele (deshidratate) de vin fiert pentru supele asiatice? Ghimbirul, anasonul, cardamonul și cuișoarele conferă acestor preparate aroma pentru care sunt atât de recognoscibile.

Legat de aromatizarea uleiului din tigaie cu usturoi, cel mai bine este să se facă la o temperatură joasă. Lasă doar un minut tigaia la încins, apoi pune usturoiul și amestecă în ulei, până când condimentul își eliberează aroma și devine ușor maro.

În cazul condimentelor cu textură dură (piper, cuișoare, nucșoară, boabele de coriandru) de preferat este să se macine, zdrobească sau radă chiar atunci când avem nevoie de ele, în timpul preparării mâncărurilor, altfel dacă le utilizăm după câteva zile, savoarea va fi mai puțin intensă.

Condimente Fuchs

Se știe că șofranul este cel mai scump condiment din lume, drept urmare i se mai zice și aurul roșu. De aceea se folosește în cantități mici (fie fire, fie pulbere) pentru a da o culoare puternică și o aromă bine definită preparatelor. Este unul dintre ingredientele ce ar trebui să se regăsească în Garam Masala, amestecul folosit în bucătăria orientală, așa că data viitoare când mai cumperi astfel de mix, uită-te pe ambalaj să se regăsească și șofranul.

Tot din zona orientală, un condiment natural, cu preț prietenos de data asta, este turmericul care intră într-o rețetă de ceai pentru răceală marca Mehrzad. Se curăță usturoi, se lasă la infuzat cu curcuma (turmeric), lime și miere de albine și se consumă o cană de astfel de ceai dimineața și seara.

Data viitoare când prepari carne de porc sau varză acră, nu uita să pui și ienupăr. L-am descoperit și l-am mirosit pentru prima dată cu ocazia workshop-ului. Arată precum piperul negru, dar are textura mai moale și un miros ușor de brad.

Fuchs condimente

Știam de piperul boabe și praf, dar cu piperul înflorit și cel lung în formă de con am făcut cunoștință tot în cadrul workshop-ului lui Mehrzad. Piperul sichuan (cel rozaliu și înflorit) are un miros și gust ușor mentolat, ce pune în evidență foarte bine peștele și legumele și stă la baza bucătăriei chinezești.

Am plecat cu nasul plin de mirosuri noi și mintea plină de combinații bune de făcut pe viitor. Data viitoare când ajungi la raionul de condimente ia-ți și unul nou, experimentează cu el și bucură-te de noile arome descoperite!

2018-06-12T10:05:03+03:00 January 12th, 2018|Blog|0 Comments

About the Author:

Mihaela Gheață
Unele preparate merită scrisori de dragoste, spune gurmanda Mihaela, pentru care freelancing-ul în Social Media a devenit un job cât se poate de apetisant. În timpul liber scrie recenzii delicioase pe Yum Stops.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.