10 Rețete cu Carne de Porc Încercate de Noi

//10 Rețete cu Carne de Porc Încercate de Noi

10 Rețete cu Carne de Porc Încercate de Noi

Relația noastră cu carnea este cât se poate de trainică. Ne plac garniturile, salatele, cădem în câte-o supă săptămânal, adorăm legumele de sezon, dar toate capătă ceva în plus atunci când sunt puse în compania unei bucăți cinstite de carne.

Pe timpul izolării, dacă la review-uri de restaurante nu am mai fost, am făcut review-uri între noi la propriile rețete sau la testarea celor propuse de alții. Și s-a întâmplat să vină carnea la noi prin platforma Kind Market, coaptă de NO.MAD Talks, prin care furnizorii de servicii sunt puși în legătură cu furnizori de produse, în schimbul întrajutorării, totul pe bază de troc.

Cel dintâi match acceptat a fost cu Măcelăria Ghiță, un lanț de 17 măcelării, cu sediul central la Călărași, al cărui concept este de la furcă la furculiță. Pe scurt, măcelăria s-a născut odată cu achiziționarea unui teren lângă Călărași, ce a fost transformat repede în fermă de porci, ca mai apoi să apară firesc măcelării, în special în partea de S-E a țării, în Constanța, Medgidia, Năvodari, Oltenia, dar și trei în București. Cei doi soți au ca ajutoare și cei doi copii, unul este manager, iar celălalt medic veterinar. Lor li se adaugă vreo 200 de angajați, unii lipiți deja emoțional de afacere, cum este doamna de la măcelăria din Titan, ce lucrează alături de ei de mai bine de 10 ani.

Momentan nu fac livrări online, dar aprovizionarea cu produse proaspete se face în fiecare zi de la Călărași în cele trei măcelării din București, Timpuri Noi, Titan și Pantelimon. Baza este carnea 100% naturală, din porci crescuți fără hormoni de îngrășare, hrăniți cu o rețetă proprie de furaje, mai ales că au și o fabrică de nutrețuri. Preparatele nu conțin aditivi, iar afumarea lor se face cu lemn de fag.

Muschiulet-de-porc-Macelaria-Ghita

Mihaela a făcut o pasiune pentru cârnații măcelărești și a testat o rețetă de picioare de porc la cuptor

Am luat în mai multe rânduri carne și am observat că deja aveam preferințe. Mi-au plăcut atât de mult cârnații măcelărești, că intrau de fiecare dată pe lista dorințelor și fanteziilor simple.  I-am făcut pe grătarul de acasă și m-am lins pe degete de suculența lor și i-am făcut și pe grătarul din curte, unde i-am mâncat cu muștar și în loc de pâine am folosit ciuperci. Am făcut rețeta clasică de spaghete carbonara cu piept de porc special în loc de guanciale și am revăzut La Grande Bellezza. Am mai ajuns și la alte grătare unde vedetele au fost cotletul de porc și scăricica de la Măcelăria Ghiță date cu un rub de miere, pătrunjel, ghimbir, usturoi, sare și piper. Firesc, a venit și pofta de chifteluțe la cuptor cu sos dulceag de roșii, îmbălsămat cu usturoi.

Spaghete carbonara cu piept de porc

Cireașa de pe tort a fost seara în care prietenul meu a gătit ceva ce nu am mâncat niciodată, și anume picioare de porc. Le-a spălat și curățat intens, le-a pus într-o tavă, alături de morcovi tăiați rondele, a asezonat totul cu boia, sare și piper, peste a turnat apă cam cât să le acopere jumătate și le-a lăsat la odihnit vreo 3-4 ore. Le-am mâncat cu o mămăligă și am trecut prin tot felul de stări, de la satisfacția unei mâncăruri cu o mare de texturi până la vai, nu pot să cred că mănânc picioare de porc!

picioare de porc - Macelaria Ghita

Iulia ne propune spată de porc cu sos de soia și bere brună și mușchiuleț de porc cu dulceață de ardei iute

Pentru că ocazional mai țin un regim keto, ridicat în grăsimi și scăzut în carbohidrați, am vrut neapărat să încerc pieptul de porc special de la Macelaria Ghiță, un kaizer condimentat bine și afumat, plin de aromă, care merge excelent lângă o omletă sau niște ochiuri. Din aceeași poveste e și slănina afumată, fragedă și absolut perfectă pe lângă telemea și ceapă verde. Adaugi și pateul de casă, lab-made, dar cu gust de homemade, și ai un mic dejun super bogat, după care nu mai simți foamea vreo 6 ore. Pe testate!

De la secțiunea „de gătit” am pus la treabă niște cârnați semiafumați pe care i-am prăjit puțin în tigaia de teflon și care au fost de departe cei mai buni cârnați mâncați vreodată. Pentru că i-am combinat cu cartofi prăjiți, combinație absolut delicioasă, dar nu chiar sănătoasă, am făcut o pauză de câteva zile în care am mâncat salate și supe creme, iar joi am zis că-i timpul de un mușchiuleț fraged de porc, fript puțin, apoi gătit 20 de minute în cuptor. E o carne cu foarte puțină grăsime, deci e esențial să nu o gătești mult și în mod ideal să rămână puțin rozalie la interior. Mie-mi place să o combin cu un sos dulce (de data asta am optat pentru o dulceață de ardei iute) și cu o salată. Simpluț, rapid, dar de super efect, în special când ai o carne bună și proaspătă.

La final de săptămână mi-am făcut din nou de cap și am pus o spată de porc de la Măcelăria Ghiță la treabă. Am sărat-o și piperat-o pe toate părțile, am stropit-o cu sos de soia și am turnat o bere brună bună peste ea, apoi am băgat cărnița la cuptor 4 ore la 180 de grade. La final am franjurat-o și am amestecat-o cu berea în care s-a gătit, cu câteva linguri de ketchup și câteva lingurițe de dulceață de ardei iute. Merge bine în burgeri homemade, dar mie-mi place mai tare ca wrap, în lipie cu salată, cartofi dulci și niște brânză sărată sfărâmată. 

Aleka propune rețete ușor de pus în practică: mușchiulețul de porc cu legume la cuptor și cotlete pe grătar

La polul opus față de Iulia, eu am un regim bogat în proteine și scăzut în grăsimi, așa că mușchiulețul și cotletele de porc sunt mereu pe lista mea de cumpărături și prefer să mi le cumpăr direct de la o măcelărie. Față de carnea de pasăre, cea de porc mi se pare că e gustoasă oricât de simplă ar fi rețeta. Nu-ți trebuie zeci de mirodenii sau neapărat mult timp la cuptor. De exemplu, în cazul cotletelor, poți să le asezonezi cu sare și piper, apoi doar le frigi pe grătar câteva minute pe ambele părți, adaugi o salată alături și ai o masă gustoasă și bogată în nutrienți.

O altă rețetă super ușor de pus în practică ar fi mușchiulețul de porc cu legume la cuptor. Poți folosi ce legume ai prin frigider sau cămară. Eu, de exemplu, am folosit zucchini, cartof dulce și roșii cherry. Tai mușchiulețul în rondele de 2-3 cm, îl prăjesc puțin pe toate părțile, apoi adaug legumele tăiate asemănător, plus condimentele dorite (sare, piper, amestec de ierburi), și dau totul la cuptor 25 minute la 200 grade. De obicei, când cartofii sunt gata, e gata și carnea.

Iar pentru ceva mai deosebit, dar tot simplu de făcut, recomand tacos cu carne tocată de porc. Gătești carnea tocată în tigaie până începe să se albească, adaugi un mix de condimente mexican și puțină apă călduță și lași să fiarbă 10 minute. Între timp, pregătești foile de tortilla, frunzele de salată, roșiile tăiate cubulețe și feliuțele de ardei. După ce se mai răcește cărnița, asamblezi un taco delicios cu toate aceste ingrediente și poți adăuga și un topping de guacamole pentru extra savoare.

Reteta muschiulet de porc cu legume la cuptor

Teo a încercat pulpa în baiț și o rețetă de mușchi de porc marinat în lapte de cocos și condimente

În căutările de preparate și sandvișuri gustoase și cu ingrediente naturale, care să nu ocupe 10 rânduri de descriere, m-am bucurat să descopăr mezelurile preparate tradițional de Măcelăria Ghiță. Le-am încercat în toate variantele de sandvișuri și nici unul nu m-a dezamăgit. Pentru preparatele pe care le-am gătit am ales pulpa baiț și mușchiulețul de porc.

Curiozitatea m-a făcut să aleg pastrama din pulpă în baiț, după ce am citit descrierea și ingredientele folosite pentru acest preparat. Am cules din legumele pe care le-am avut în bucătărie, ceapă, morcovi, usturoi, păstârnac, am aruncat și un măr, le-am condimentat și am așezat carnea peste ele, iar apoi am turnat vin roșu. Rezultatul a fost un preparat rapid de făcut, cu multe arome ademenitoare. Carnea fragedă a fost de vis alături de legume și reducția din sosul în care s-au gătit.

Reteta pastrama din pulpa in bait

De regulă, mușchiulețul de porc este preparatul cel mai des ales de mine și l-am folosit cu multă atenție. Am căutat o rețetă care să-mi trezească și curiozitatea și care să includă și o conservă de lapte de cocos pe care o țineam de ceva vreme în dulap. Astfel am preparat o marinadă specială cu laptele gras, dar foarte delicat, de cocos, cu lămâie, ghimbir ras, usturoi pisat, chimen, curry, paprika afumată, ardei iute și piper. Am pus mușchiulețul de porc să se bucure de petrecerea de arome speciale pentru câteva ore, cred că l-am lăsat și peste noapte.

A doua zi, cu multă poftă și entuziasmată am șters bine carnea, am sărat-o și am rumenit-o puțin pe laterale pentru că de restul să se ocupe cuptorul. N-am termometru pentru carne, dar după fermitatea mușchiulețului de porc am simțit când era gata și l-am lăsat să se “odihnească” pentru câteva minute pe un blat, până se rumeneau în cuptor și cartofii dulci înveliți în condimente picante. Pentru că marinada era de la început demențială, nu am vrut să arunc acel mix special de arome, așa că l-am redus într-un sos care a completat perfect întregul preparat.

A fost totul delicios, încât mâncam și zâmbeam și mai făceam și un dans a la “Somebody feed Phil”, dansul de bucurie când întâlnește un preparat care trezește papilele și face prezentul mai delicios decât orice amintiri din trecut sau decât orice preparate din viitor.

Muschiuletul-de-porc-cu-cartofi-dulci
2020-06-25T11:13:17+03:00 June 25th, 2020|Blog|0 Comments

About the Author:

Yum Stops
Pe Yum Stops veți găsi articole și recenzii cu cele mai mișto baruri, bistro-uri, restaurante și terase din București și din țară. N-o să vedeți prea multă obiectivitate aici pentru că ne place să scoatem în evidență tot ce are mai bun fiecare local și să scriem despre experiențele noastre acolo. Spor la citit și poftă bună!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.