Datorită unor oameni faini de la Asociatia Travel Focus si Asociatia de Promovare a Turismului din judetul Covasna, care își doresc să susțină regiuni unice din România, frumoase și autentice ca destinații turistice, ne-am trezit ridicați pe sus pentru câteva zile și plimbați într-un tur inedit al Conacelor Române din județul Covasna, unde am făcut cunoștință cu meșteșugari, tradiții fascinante, obiceiuri secuiești și mâncare delicioasă.
Când spui Covasna, pe lânga gulaș, spui kürtőskalács, pâine cu cartofi, pălincă și turtă dulce. Azi îți arătăm pe îndelete descoperirile noastre culinare din secuime. Trebuie să amitim că peste tot pe unde am fost în județ, am putut să ne înțelegem în română cu oamenii, chiar dacă uneori o română mai stâlcită, dar acest lucru n-a afectat în vreun fel gustul mâncării, ba din contră, i-a adăugat din savoarea locului.
Ești cum nu se poate mai la unguri în strachină la restaurantul Pivnița Sfântul Gheorghe din orașul cu același nume, așa că cere un gulaș de vitel și ai să simți intensitatea unui preparat unde carnea a fost fiartă în vin roșu, iar combinația cu micile găluște îți îndestulează ziua. Atenție, porția este de-a dreptul imensă.
Am continuat imersiunea în secuime în comuna Arcuș, după un drum de 15 minute cu mașina de orașul Sfântul Gheorghe. Acolo, după o călătorie prin lumea minunată a colecționarului de fiare de călcat și instrumente de tâmplărie a domnului Balinth Zoltan, am dat binețe unei pălinci de afine ce a mers perfect cu cașul afumat de capră sau vacă. De știut că poți lua și acasă, iar dacă pofta se întinde, marele Zoli îți face cunoștință cu siropul de mentă și coacăze negre.
Au ce au ungurii cu turta dulce, le place s-o dichisească cu motive secuiești și nu numai, așa că atelierul de pictat turtă dulce vine firesc și-ți aduce zâmbete zaharoase. Tot în Arcuș îi găsești pe artizanii compoziției de apă, făină, miere, scorțișoară și alte condimente de poveste și poți mânca înainte, în timpul și după atelierul delicios.
Mai departe drumul ne-a adus în Tălișoara, satul ce-ți dezvăluie o comoară de castel din secolul XVII, fără ziduri și turnulețe, dar spectaculos prin istoria lui și bunul gust ce-l învăluie. La Hotel Castel Daniel, am cinat rafinat alături de gazde, iar prima oprire culinară ne-a pus față în față cu un parfait de ficat de gâscă cu jeleu de vin licoros, ce făcea pâine prăjita să dospească de bucurie. Felul principal a fost încoronat de un păstrăv cu sos de vin, presărat cu rodie și alăturat cu varză murată. La desert ni s-a propus prăjitura Gerbeaud, după o binecunoscută cofetărie din Budapesta, un desert cu straturi de ciocolată albă și neagră, zdravăn și sățios, dar nu am zice neapărat memorabil.
Tot aici am mâncat în sfârșit o supă cremă de dovleac unde dulcele a fost balansat de smântână, semințe și morcov deshidratat. Cartofii la cuptor din friptura de porc și pui au fost o supriză plăcută, fiind tăiați feliute și îmbăiați în sos de roșii.
Povestea culinară a continuat la un atelier de fierărie. Covasna e plin ochi de meșteșugari la care poți ajunge fie prin tururile organizate de Hotel Castel Daniel, fie dacă răsfoiești pachetele turistice dospite de Asociația pentru dezvoltarea Turismului în Covasna. După ce fierarul Nagy Gheorghe din comuna Brăduț a facut un cui pentru potcoavă, ne-a dat sarcina să căutăm din zeci de clești, unul care nu se folosește la fierărie. Cumva ne-a ieșit isprava, iar cu cleștele dobândit, domnul Nagy a perpelit șunca peste pâinea cu cartofi, ce avea un strat de ceapă și ne-a servit-o cu pălincă de mere, ce a bolborosit în prealabil în butoi de dud, de să iasă ceva arzător de bun.
După hălăduit pe potecile din Cheile Vârghișului și o baie regească în cada de lemn din camera locuința din Olasztelek, cina s-a precipitat asupra noastră cu o mămăligă cu brânză și smântână de-a dreptul spectaculoasă, întrucât brânza era perpelită cu smântână de gătit și ou, iar smântâna cu lemongrass întinsă ca o tușă de pictor aflat în plin proces creativ.
Un alt preparat regesc, unde aromele vitei se împleteau cu cele ale cepei și ciupercilor, toate într-un sos ce băltea la malul unui deal de piure de cartof a fost Boeuf Bourguignon. Am trecut cu greu peste aceasta imensitate de bun și ne-am bucurat la desertul inventat din kurtos kalacs, jeleu și cremă de brânză.
Ultima zi petrecută în județul Covasna ne-a deschis ușile pensiunii Makos din comuna Bicfalău, localitate cunoscută pentru cele 40 de conace, la cei doar 380 de locuitori. La pensiune am devorat două feluri de kurtos kalacs cu nucă pisată sau caramel și am pornit din conac in conac. Așa am dat și de pensiunea Diofa, unde se cocea la cuptor un dovleac chipeș.
Ne-am luat la revedere de la județul Covasna cu un prânz delicios într-un loc de altfel destul de obișnuit, dar cu un meniu de numai conteneai de mirare. La Saint George Palace din Sfântul Gheorghe am mâncat o pulpă crocantă, ușor dulceagă, de rață, alături de felii fragede din aceeași pasăre, împerecheată cu un risotto mătăsos. Din păcate nu a mai fost vreme și de desert, dar pentru asta sunt revenirile.
Ca o scurtă concluzie, miezul țării este gustos, te scoate din prea umblata Valea Prahovei și te invită într-un loc tihnit, cu preparate bune de te lingi pe degete și pe care ți-ai dori să le iei și la pachet. Noi vă recomandăm să mai treceți un ochi peste preparatele savuroase de mai sus și să vizitați Covasna!
[…] Mănâncă un gulaș de vițel la Pivnița Sfântul Gheorghe sau încearcă pulpa de rață cu risotto de la Saint George Palace din același oraș. Nu rata kurtos kalacsul de oriunde îți iese în cale. Spre deosebire de cei găsiți pe la târgurile de la noi, aceștia sunt mai groși, mai pufoși, practic sunt kurtoșii în toată splendoarea. Bucură-te de brânzeturile meșteșugarilor și întreabă-i ce mai au prin pivniță, sunt mari șanse să pleci cu siropuri, dulcețuri și zacuști făcute în casele lor. Musai trebuie să cinezi măcar o dată la Hotel Castel Daniel. Cel puțin un fel de mâncare e migălos făcut și un altul copios. Mai multe despre turul culinar al Covasnei în articolul de pe YumStops.com. […]