Brutărești – Brutăria Artizanală din zona Tineretului, București

//Brutărești – Brutăria Artizanală din zona Tineretului, București

Brutărești – Brutăria Artizanală din zona Tineretului, București

„Ce Dumnezeule e pâinea artizanală până la urmă?” – m-a întrebat cineva acum câteva săptâmâni după ce îi povesteam în sus și în jos despre cât de gustoasă poate fi o felie de pâine chiar și goală. Dar ce e până la urmă? Da, poți să zici că e făcută din făină din aia „adevărată” fără agenți de creștere adăugați sau alte nebunii cu care ne-am obișnuit în comerț, dar cea mai bună explicație pentru cei care ați avut bunici la țară e alta; pâinea artizanală e ca aia făcută de bunica ta cu mâinile ei, cu ingrediente naturale și miros proaspăt, o pâine pe care o poți mânca cu poftă chiar și goală.

Acum că mi-am făcut singură poftă de o pâine bună și sper că și vouă, pot să vă zic mai multe despre Brutărești, un loc cu bunătăți pâinești de pe lângă Piața Norilor. Le-am făcut o vizită săptămâna trecută cu Yum Stops, în prima zi de școală, și ne-am bucurat să vedem toate rafturile aproape goale la sfârșitul zilei. „Chiar cumpără românul nostru pâine artizanală?!” Răspunsul e „Da!”. Dacă îi dai un produs bun la un preț corect, chiar cumpără.

Provestea Brutărești Artizanal, pe numele său întreg, a început când Alexandra a căutat în zona în care locuia o alternativă sănătoasă la pâinea din comerț și la covrigii pe care fiul ei, Albert, i-ar fi mâncat cu poftă oricând. În cartierul Tineretului găsești de toate: legume și fructe proaspete și supermarketuri de toate felurile, dar un loc de unde să cumperi produse de panificație proaspete, necongelate în prealabil sau fără aditivi alimentari, nu prea. Așa că, împreună cu asociatul ei, Vlad, a decis să deschidă o brutărie artizanală cu întoarcere la tradiție, sănătate, grijă și respect pentru oameni – o afacere pornită din necesitatea ei de a-i oferi familiei o alimentație cât mai sănătoasă.

brutaresti-artizanal-bucuresti

vitrina-brutaresti

Față de multe alte brutării artizanale, Alexandra și Vlad nu au căutat să își așeze business-ul într-un loc cât mai umblat al capitalei. Brutărești se adresează direct rezidenților Tineretului și caută să înlăture mitul creat în București că pâinea artizanală e scumpă și făcută strict pentru zone rezidențiale selecte. Misiunea Brutărești este să transforme pâinea artizanală într-un aliment accesibil oricui își dorește o dietă echilibrată.

Alexandra și Vlad nu au făcut cine știe ce reclamă nici înainte de a-și deschide brutăria, nici după. Au pus un semn mare la intrare pe care scrie „Brutărești”, iar în rest s-au bazat pe mirosul de pâine proaspătă și cozonaci ca să își atragă clienții. Deschizând în preajma Paștelui, nici nu a durat mult să își facă primii fani, vânzând peste 1400 de cozonaci în câteva zile! E un număr cu adevărat impresionant pentru o brutărie micuță. Timp de patru zile s-a lucrat în ture a câte 20 de ore pe zi doar pentru a face față cerinței de cozonaci în cartier.

După nebunia Paștelui, Brutărești s-a făcut cunoscut datorită pâinii sale cu maia, creată folosind o rețetă simplă, dar de efect, veche de sute de ani. Desigur, aici găsești și alte rețete, cum ar fi pâinea cu drojdie, pâinea cu lapte și miere, cu ceapă sau măsline, iar alte rețete sunt testate constant pentru a oferi cât mai multe alternative gustoase clienților Brutărești. Cert este că Alexandra și Vlad refuză să folosească premixuri și ameliorări, indiferent de rețeta cu care experimentează. Din acest motiv o pâine la Brutărești este întotdeauna mai grea decât una obișnuită din comerț. Este mai densă, mai îndestulătoare și plină de ingrediente, nu de aer.

brutaresti-paine-cu-maia

brutaresti-paine-artizanala

brutaresti-paine-cu-mac

brutaresti-franzela

Pe lângă cele 15 sortimente de pâine, aici mai găsești tot felul de biscuiți: digestivi cu unt sau fructe confiate, biscuiți sărați cu chimen, saleuri cu cașcaval și multe altele. Dacă mintea-ți stă la plăcinte, atunci să știi că aici găsești cu brânză, ciuperci, prăjitură cu mere, dar și tot felul de dulcegării numai bune pentru micul dejun sau într-un moment de ronțăială: negrese, salam de biscuiți, cheesecake, pricomigdale, brioșe, tarte sau prăjituri cu fructe de sezon. Ceea ce trebuie să știi e că niciun produs de la Brutărești nu este precongelat și nu conține prafuri. Mai trebuie să știi că vedetele brutăriei sunt checul cu cremă, prăjitura cu ciocolată și brânză dulce și bineînțeles, cozonacul de casă cu nuci și cacao.

brutaresti-paine-cu-seminte

brutaresti-eclere-prajituri

brutaresti-negresa-prajitura

Dacă locuiești în Tineretului sau te găsești prin zonă într-o zi, musai să le faci o vizită celor de la Brutărești. Noi stăm în complet alte zone ale orașului, dar tot am făcut un mic ocol după ce am terminat treaba la birou și am plecat de acolo cu traistele pline de pâinici, cozonac, fursecuri și prăjiturele de care ne-am bucurat vreo trei zile. O pâine bună schimbă complet sandvișurile, prânzul și gustările. Nouă ne-a plăcut cel mai mult pâinea cu semințe cu coajă crocantă și pricomigdalele delicios de cleioase la o cafea simplă dimineața. Cert e că de abia așteptăm propriul Brutărești Artizanal în cartierele noastre, dar până atunci, mai răbdăm și mai visăm la o pâine bună ca la bunica și mai tragem o fugă până la Piața Norilor.

Voi ce părere aveți de pâinea artizanală? Hipsterism sau necesitate?

2018-06-12T10:05:12+03:00 September 22nd, 2016|Blog|2 Comments

About the Author:

Iulia Văcăroiu
„Azi ce-ai mâncat?” e întrebarea pe care o primește zilnic Iulia de la mama ei. Și cel mai bun răspuns e de fiecare dată o recenzie Yum Stops. E co-founder a yumstops.com, alături de Aleka, și-i place în egală măsură mâncarea fără pretenții, cât și cea cu pretenții din plin.

2 Comments

 1. Avatar
  Catalina 23/09/2016 at 9:28 pm - Reply

  Intr-adevar, e cea mai buna paine cu maia din tot Bucurestiul. Am incercat mai multe,dar nici una nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor. Prima oara cand am gustat, mi-am adus aminte de painea din Franta (cea mai buna dupa parerea mea). 😀

  Iar pricomigdalele alea sunt pacatoase tare, dar delicioase

  • Aleka Sarah Vlădăreanu
   Aleka Sarah Vlădăreanu 23/09/2016 at 10:03 pm - Reply

   Dap, dap, total de acord, in special la partea cu pricomigdalele. 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.